Torsdag 10. oktober 2024
Opp kl 07 igjen. Frokost. Egg kommer som eggerøre og kokte egg. Ikke noe bacon (trodde det var obligatorisk overalt, bortsett fra hotellet i London hvor vi måtte betale ekstra for både egg og bacon), men her er nok annet å spise. Noen tynne, litt grove, pølser erstatter baconet. Bønner i tomatsaus for de som liker det.
Ble helt slått ut av rabarbrasylta! AKKURAT lik min mormors sylte som jeg har oppskrift på, og som jeg bruker til dags dato. Smakte helt lik også. Min tante Alfhild brukte nok også samme metode, jeg spiste kun det på skiva da jeg bodde hos de og ventet på å føde for 46 år siden. Både mormor og tante er for lengst borte, men rabarbrasylte skal altså være akkurat sånn her!
Fargen skal være mørk brun, klar farge på væsken med passe tykkelse (langtidskokt, ikke farge lagd av svisker eller annen tilsetning), og det skal være litt biter i..som kan smøres utover.. ikke sånn sundkokt sammenblandet "guffe".. Astrid spiser den på gulosten. Like god sånn som alene på skiva! :) Tennene løper i vann bare jeg ser bildet, og jeg er tilbake hos min fantastiske mormor! 💖Fantastisk opplevelse å finne slik sylte her på Færøyene. Den er jo stort sett umulig å finne i Norge, hvis man (jeg) ikke lager den selv! Hvis noen vil lære "trikset" for beste/perfekte rabarbrasylten så send meg pm... :)
Etter hjemkomst MÅTTE jeg bare ha ei skive av min egen rabarbrasylte. Den ser sånn her ut! (noen ganger enda mørkere, men klar, ikke rennende, og med biter)
Som ofte skjer på slike turer så kan det bli endring i opplegget. En av grunnene til at jeg ikke turte kontakte slekt for å avtale noe treff. Det var nok lurt. Nå er programmet for dag 2 og 3 byttet om. Ok. Da blir det først byvandring i Torshavn med guiden vår og fri hele ettermiddagen i dag, istedenfor i morgen. Helt greit :)
Bilde tatt i resepsjonen på hotellet. Synes det var litt tøft med bildet på veggen av det gamle originale hotel Djurhuus (som står et annet sted). Astrid og jeg bor en etg opp, første dør til venstre. Selv jeg finner fram! 😂 I resepsjonen kan man lese avisen fra 4. oktober... hvis man vil øve seg i færøysk! :)
Hotellet er stengt på nettene, så vi har fått utdelt to nøkler, en til rommet og en til ytterdøra slik at vi kan komme og gå som vi ønsker. Tror resepsjonisten forlater kl 22.
Vi rusler avgårde sammen med reiseleder Tove og guiden Ann, fra hotellet som ligger knapt 10 minutters gange fra havnen.
Her er det opprinnelige hotel Djurhuus. Det mørkeste brune huset. Der skal vi spise avskjedsmiddag siste kvelden her. Det blir lam som er marinert i færøysk øl, langtidsstekt i 13 timer ble vi fortalt (jeg "hørte" først 30 timer, tenkte det var vel lang tid, men neste gang det ble sagt fikk jeg med meg at det var 13 timer. Sånn er det når hørselen er noe "begrenset".. 13 timer høres perfekt ut! 👍
Masse båter her. Kanskje ikke så rart når Færøyene er akkurat det: Øyer.
Et helt øyrike. 18 øyer. Da er jo båt et godt framkomstmiddel, i
tillegg til å være relax og fiskemuligheter.
Wikipedia om Færøyene: " Færøyene er en øygruppe i det nordlige Atlanterhavet, midt
mellom Norge, Island og Skottland. Færøyene er en selvstyrt del av
Kongeriket Danmark.
Færøyene består av 18 klippeøyer av vulkansk opprinnelse. Vintrene er
milde og somrene kjølige. Det er mye vind og tåke og hyppige regnbyger". Sitat slutt. Været fikk vi demonstert disse dagene. Mye vind og noe regn, men fikk sol også! :)
Vi skal utforske Tinganes. Wikipedia sier: "Tinganes er den gamle bydelen i Færøyenes hovedstad
Tórshavn. Tinganes har sitt navn fra Lagtinget, som ble etablert på
denne halvøya i vikingtiden. De første norske bosetterne holdt sitt
første ting i 825. Halvøya deler havna i to deler, Eystaravág og
Vesteravág".
Her er vi ytterst på nestet på halvøya. Det færøyiske flagget vaier helt ytterst, foran parlamentsbygningen.
Parlamentsbygningen. Guiden forteller til interesserte tilhørere. Jeg faller fort fra.. Eller; jeg følger med, men klarer ikke notere fort nok og jeg glemmer jo like fort.. Blir bare tull 😃Den fremste bygningen helt på spissen av halvøya, her vi står nå, skal visst inneholde statsministerens kontor.
Herfra ser vi rett over til universitetet i Torshavn, som ligger på andre siden av havna. En gammel saltsilo (fra tiden da
fisket var førstepri), er nå i kombinasjon med to andre bygg blitt
universitet. Her kan man bevege seg mellom alle tre byggene uten å gå
ut. Det
er statlig drevet. og ble grunnlagt i 1965. Universitetetes
offisielle språk er færøyisk, og det er det eneste universitetet i
verden som underviser på dette språket.
Flere
andre departementer ligger også her ytterst på halvøya, fordelt på flere hus, så her kan
man fort møte på både statsminister og andre viktige personer i gatene.
Uten livvakter tilogmed. Ikke mye kriminalitet her. Eller storpolitikk...
Alle departementene har "statlige" skilt som viser hvem som holder til der. Tror ingen andre "regjeringskvartal" kan vise til slike bygg. Og gress på takene.
Vi vandrer videre i gamlebyen, der hvor folk også bor. Da guiden vår var barn, syntes de synd på de som bodde her. Det var billige hus da. Alle husene er fra 1600-tallet. Nå er tidene endret. Husene er restaurert, de er fredet og selges nå for fem millioner DKK +/-. Tilsvarer godt og vel åtte mill i Nkr i dag. Never og gress på takene. Never er det kun der man kan se, altså i nederkant. Resten er det plast under. Never er jo dyrt, den må importeres. Men vi gjør jo det samme i Norge i dag (sier gubben).
Vi blir oppfordret til å ikke glo inn vinduene, da det selvsagt føles ubehagelig for de som bor der å bli iakttatt på slik måte. Ja, vi vet. Forstår jo det, og oppfører oss deretter. Samme sak er jo et problem i Lofoten. Heldigvis ikke sånn i Vesterålen, ennå.... Vel, vi har vel lite sånne kompakte boligområder da, hvor det bor vanlige folk og turistene "invaderer". JEG er iallfall ikke plaget med det, men jeg bor jo ganske så avsides til da, hehe.
De prøver iallfall å få turistene til å gå der de ønsker... ved å ha lagt ned "rettesnor" i gatene, disse markørene. (Foto: Astrid Ramberg)
Nasjonaldagen til Færøyene er 29. juli, den kalles for Ólavsøka som
stammer fra det norrøne Olavsvaka og betyr Våkenatt for Olav. Da samles folk her i nasjonaldrakter, og det holdes tale mm på denne steinknausen.Utsnitt fra forrige bilde. Gammelt bilde som jeg ikke husker årstall på...
Og utsnitt som viser et nyere bilde av nåtidens feiring på stedet. I dag er 29. juli en stor folkefest, ikke helt ulikt vår 17. mai. Da kler de seg gjerne i nasjonaldrakt akkurat som vi på nasjonaldagen.
Guiden forteller om huset Mettustova, oppkalt etter Mette som eide/arvet det. Det ble solgt etter hennes død for EN krone (husker ikke årstall), og ble så oppusset for 1 million. Eies nå av en kvinneorganisasjon (altså, -dette husker jeg lite av, mest bare beløpene..) i dag, og blir brukt/leid ut av de.
Litt annen info: Nasjonalfuglen er tjeld, ikke lundefugl som mange tror. Tjeden blir "feiret" 12. mars. Nasjonalblomst er bekkeblom (soleiehov).
Vi går forbi kirken.
Der er det en arbeider som driver vedlikehold. Han tar kontakt, er meget pratsom og engasjert og legger hele sjela i å fortelle! (men hva husker jeg ikke!). Vi kom oss videre etter ei stund ;)
Så er vi klare for Øststrøm. Har gledet oss. Her kan man handle forskjellig kunstprodukter... Mye forskjellig. Forskjellige kunstnere. Mye fin glasskunst, men det tør jeg ikke kjøpe, må jo få det med hjem uten å knuse, litt risikofylt, tenker jeg.
Jeg kjøper et skinn-armband til meg selv.. Og kjøper ei lue.. Begge deler laget med innslag av skinn av laks. Dattera får lua hvis hun vil ha den, hvis ikke blir den gubbens. Burde kanskje kjøpt armband til henne og... Men det var jo dyre ting og vi skal jo innom ørt'n andre butikker.. Og som alltid har jeg lite peiling på hva hun liker og ikke liker. Alltid sånn skal-skal-ikke-vurdering. Og avgjørelse må tas fort, ikke mye tenketid... Kommer sikkert flere muligheter...
Så skal vi til nasjonalmuseet. Bussen kommer for å hente oss, vi går om
bord og er klar til "take off". Men der står vi... (bildet ser noe rart
ut, for bygningen vis-a-vis speiler seg i vinduene på bussen). Det viser seg at bakerste inngangen/døra ikke lar seg lukke. Og da kan vi ikke kjøre... Her står vi! 😒😞😟 Tida går.. Etter hvert blir ny buss rekvirert.. Den
skal være på tur... Vi blir orientert og alle ut av bussen igjen for å vente på ny buss.
Mens vi venter prøver sjåføren litt til. Åpne og lukke døra. Går fremdeles bare n e s t e n igjen.....
Så er det vel Øyvind som "tar tak".. (rett meg "if I'm wrong"), han prater med sjåføren, gir råd/tips?.. Får ikke helt med meg hva som skjer, hvem som har løsningen eller om det bare er flaks, men plutselig går i hvert fall døra igjen, åpnes og går igjen en gang, to ganger. Alt ok, inn i bussen igjen og vi kjører videre! (hva som skjer med den andre bussen som er rekvirert, vites ikke..eller hva det koster resieselskapet..). Da er Nasjonalmuseet neste!
Nasjonalmuseet. Kunne sikkert lagt ut hundre bilder herfra. Veldig mye interessant. Alt fra båter, fiskeredskaper, fiskernes klær, alt om sau og ull, øremerking, tradisjonsklær, tradisjonelle strikkemønster, pluss, pluss, pluss... Vi så bare en brøkdel og det var mer enn nok! Skal prøve begrense meg... (og uansett alt for mye jeg ikke tok bilder av, og som derfor allerede er gått i glemmeboka). Men veldig interessant.
Som at her ikke er rovdyr på øyene. Ikke rev, ikke krypdyr/reptiler.
Men jo, ok da, her er vissnok rotter. De er vel rovdyr? Rottene kom med et havarert skip som i mai 1768 kom rekende hit. Da svømte rottene til land...
Hare ble importert til øyene fra Norge i 1855. Mus kom til øyene med vikinger fra Irland og de skotske øyer.
Frosk skal finnes på Nólsøy, dit vi skal på lørdag. Vet ikke når den kom. Men i nyere tid er også Iberiasnegl og veps kommet til. Som sagt mye interessant.
Noen av de tradisjonelle færøiske strikkemønstrene/-bordene. Alle har tydeligvis hvert sitt navn. Mange fler er vist som eksempel, noen ganske så lik border vi bruker i Norge også. Som i Fanakofta, setesdal mm. (Foto: Astrid Ramberg) Stjernegenseren fra TV-serien Forbrytelsen. Og pleddet/teppet som jeg falt for. Forskjellige færøyiske mønster, i to farger. Og så er det dobbeltstrikket sånn at over- og underside har motsatt farge på mønsteret. Slike strikkede arbeider blir ofte ganske tykke (har strikket på den måten), men ikke i dette tilfellet. Tynnere enn man skulle tro, og samtidig fast og lett. Såpass fast at det sikkert kunne brukes til golvteppe også, og størrelsen er
130 X 170. Syntes ikke prisen var ublu heller, skulle jeg strikket et
slikt i ren ull i Norge, ville nok bare garnet beløpt seg til (minst) noe
tilsvarende.. Alle sa før vi reiste at vi burde unne oss det vi hadde lyst på på denne turen... (innenfor rimelighetens grenser, antar jeg), men vet jo ikke hva mer som kan dukke opp. Kan jo ikke kjøpe ALT jeg har lyst på!
Finnes i flere farger også.. Jeg kjøpte ikke. Har angret siden. Fant det ikke igjen noen andre steder, så bare å glemme. Tenkte tanken om å strikke selv, men innser at det blir alt for stort å hanskes med... Men kanskje jeg kan strikke ei pute til sofaen? 😉Time will show...
Knebukse i vadmel, ganske så lik buksa til gubben min (nordlandsbunaden). Spennen og det vevde båndet under. Her er det nok forbindelser til Norge ja.
Jeg trodde først at jakken også var vadmel, slik som på nordlandsbunaden til herre, men ved nærmere øyesyn ser jeg at den faktisk er strikket. Fine broderier på vesten.
Det er viktig å være godt kledd, og lite er vel bedre enn ull. Også på de edlere deler. Kanskje ikke så mye brukt sammen med nasjonaldrakt da...
De
har selvfølgelig både karret og spunnet garn, også på Færøyene. Men
rokkene er ikke helt slik som de vi har vært vant med i Norge...Mange tiår siden jeg spant på rokk, men jeg kunne jo "kunsten" en gang i tiden.
For uklart bilde til å se hva den danske teksten skriver om denne rokken... :(
Vi kunne selvsagt ta en buss rundt om! I Torshavn er det nemlig gratis bybusser. Alle røde busser er gratis. Disse går i byen og ca to mil nordover og ei mil sørover. To av dem er elbusser. De blå bussene kan man ta lengre turer med, men de er ikke gratis. Vel vi har ikke oversikt over ruter og slikt så vi satser på sentrum og "apostlenes hester"! :)
Artig gangvei/trapper her.Man velger hvor man skal gå. Her har de nettopp spylt rent, derfor litt vann.
Steinbygningen i bakgrunnen er Torshavn kommunehus. Bygget i 1894. Bygget var den gang den første skole som ble bygd her.
Det ble ingen handel på meg, selv om jo disse to var søte da :) Men skulle det bli en ny Færøytur så blir jeg nok å kjøpe litt entråds Snældangarn. Det brukes mest til å strikke undertøy til babyer, men må vel være like deilig og varmt til voksne.. Vet ikke om vi har noe tilsvarende i Norge. Superwash er nokså uaktuelt for meg..
Får en idé! Og Astrid adlyder når jeg befaler: Still deg der! Nokså mislykket ide! Nå ble jo åpningen helt borte.. :(
Fint å tusle her. Beroligende for slitne hoder.
Vi får være nokså alene. Men denne dama kom forbi akkurat slik at jeg fikk bruke henne for å vise noenlunde størrelsen på kanonen :)
Vi returnerer til hotellet og litt avslapping før middag.
Middag blir på restaurant Toscana, og jeg ender opp med Macaroni Maserati.
På hjemturen er det blitt nokså mørkt. "Danskebåten" lyser opp! Norrøna heter båten, den er kombinert bilferge og passasjerskip (cruiseferge) som går i rutetrafikk mellom Færøyene, Island og Danmark. Syntes det var kult med menneskene som står i siluett øverst og titter ut på byen.
Wikipedia sier om skipet: "MS «Norröna»s tonnasje er 35 966 bruttotonn, 15 922 nettotonn (NT), og lasteevnen er 6 113 dødvekttonn.
Fremdriften blir besørget av fire Caterpillar 6M43 dieselmotorer koblet
parvis på to propellakslinger. Oppgitt total-ytelse er 30 000 hestekrefter (bhk). Disse gir skipet en toppfart på 21 knop, som tilsvarer rundt 39 kilometer i timen. De to propellene er levert av Schottel Schiffsmaschinen i Wismar,
Tyskland, og har vribare blad. I tillegg har skipet to sidepropeller i
baugen med total ytelse 4 755 hestekrefter (bhk). Elektrisk kraft blir
besørget av tre dieseldrevne Caterpillar generatorer,
to av typen 9M20, og én 6M20, samt en dieseldrevet nødgenerator av
typen Cummins KTA38-D(M). Samlet lengde på bildekkets
oppstillingsplasser er 1 830 meter, og det er plass til 800 personbiler
eller 130 vogntog.
MS «Norröna» er sertifisert for 1 482 passasjerer, og har 1 012 køyeplasser fordelt på 318 lugarer. Alle lugarene har fjernsyn og dusj/WC. Skipet er utstyrt med aktive stabilisatorer midtskips, og har helikopterdekk akterut på øverste dekk. I høysesongen har MS «Norröna» et mannskap på 118, mens det i lavsesongen er redusert til 20–25, avhengig av passasjertallet. Minimumsbemanningen er tre på broen, fem i maskinen og seks på dekk"
Tilbake på hotellet legger jeg merke til dette oppslaget på resepsjonsdisken: "I choose green"! Kjekt! Har jo ikke behov for rengjøring hver dag, så vi hengte jo "I choose green" på døra i morrest, uten å vite om denne "belønningen". Man gjør jo selvsagt sitt for miljøsaken! :) Så kan man jo altså i tillegg få seg en gratis boks (033) øl eller brus! (gjelder ikke vin). Jeg takker IKKE nei :) Rom nr 201 goes green! Slik belønning kunne man nok ikke fått i Norge. (og det er helt greit) Og ølet var kjempegodt, minnet meg om Ærø-ølet i Danmark som heter Ærø Gyllen.
Kvelden er ennå ung.. Vi går opp i stua i øverste etasje der de som orker og har lyst kan treffes og slappe av/kose seg.. Tove forklarer om hvordan man kan tilpasse/justere mønster mm.
Prosjekter vises fram og vi prater og strikker og roer ned..
Så er det kveld og natt og vi finner senga. Ny dag i morra.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar