søndag 4. juni 2023

Jordan, dag 6,onsdag 22. mars. PETRA

I dag skal vi besøke oldtidsbyen Petra. Som jo var hovedgrunnen til at vi (jeg) booket denne reisen. Et UNESCO-verdensarvsted fra 1986. Et av verdens 7 nye underverk. Hugget i stein for nesten 3000 år siden. Bildet av Al Khazneh, skattekammeret, har jeg hatt i hodet i mange år. Det er liksom det som er Petra har jeg hatt inntrykk av. Fasadebildet som alle poster når de har vært der.. Signaturbildet. Har ikke helt sett for meg, eller tenkt over, hva det ellers er... Men jeg har tenkt at dét stedet kunne jeg tenkt meg å få oppleve i virkeligheten. I dag skal det skje! (Foto: Mareno)

Ok, bussen kjører oss ned til parkeringsplassen. Ihht programmet skal vi ta oss inn til fots gjennom den 200 meter dype og 2 km lange kløften Siq. Det er eneste vei inn til oldtidsbyen. Er beregnet ca tre timer inn.. (og vel én time ut). Ser at det opereres med litt forskjellig høyde og lengde på kløften alt etter hvor jeg leser, men den var uansett både lang og ikke minst høy!

Hva jeg hadde ventet meg..? En smal sti, kronglete, opp og ned, steiner, grus, sand og litt ala fjelltur heime... Ble jo anbefalt gode sko (hadde med Hookaskoene hjemmefra, kun til dette bruk). Nok klær..

Det var ikke helt som ventet. "Stien" var jo en flott vei, slett og lett å gå på. Kunne fint latt Hookaskoene blitt hjemme og brukt andre. Ikke behov for fjell-/tursko. Mere behov for gode spasér-/asfaltsko! Selve veien var nok ikke så slett og fin i odtiden, men er vel blitt fikset for å tåle turismen som er her i dag. "Veggene" i kløften er nok som de var den gang da.. Og det er faktisk (svakt) nedoverbakke inn gjennom kløfta, ikke oppover som jeg hadde sett for meg. Det blir litt stigning når vi skal ut igjen, men knapt merkbart vil jeg tro. Vi må regne med ca tre timer å gå inn, godt og vel en time ut.. (da går man raskere siden man går ut samme vei som inn og har sett "alt" allerede!")

Et stykke å gå fra parkeringen og til der selve kløften starter. 

Underveis er det tilbud om skyss, her hest..


..og her elektrisk bil.. 15 JD. 225 nkr. Vi blir advart mot å gi tips.. Tenker vi bruker føttene, blir det for ille får vi heller kjøpe skyss ut igjen.. (det må vel gå an?). Men så lenge jeg klarer krype "biter jeg nok ikke i gresset" 😂

 

Noen gjør litt reparasjoner/vedlikehold... 

Ja, alle er kanskje ikke like aktive, men noe nytte gjør de kanskje...

 Med spade i hånda..

At kløften var høy hadde jeg ikke akkurat sett for meg var på denne måten... Det er litt dimensjoner... Tenkte bare at det var berg på sidene og oppoverbakke å gå.. Fjellsidene her er helt utrulige! Står rett opp! Altså på det meste opptil 200 meter høyt! Kløften er kun tre meter bred på det smaleste. Jeg ble helt "bergtatt"! Jeg som elsker stein! Steinformasjoner! Ikke at jeg har kunnskap om stein (som Alf, en av våre medreisende, har), jeg er bare så fasinert av steinformasjoner. Fargene på stein, omrisset, "kurvene"..  Har alltid vært. Fra jeg klatret i bergene som unge. Eller lekte i fjæra. Er skikkelig sur for all skogen som vokser opp og dekker alle berg og fjellformasjoner i Norge nå. Det "flater ut" landskapet og tar bort en hel massa flotte stein-/fjellformasjoner man kan oppdage.. Ja, fine vann og fossefall blir også borte, selvfølgelig. Gremmes når vi kjører hjemme i Norge nå langs elver eller vann og det er ti meter mellom, og så skjules alt av skog som vokser og skjuler utsikten.. Steder hvor man et par tiår tilbake hadde full utsikt/overikt. Nå minner det meg om barndommens ferieturer i Finland, endeløse veier med skog på begge sider...

Men ok, tilbake til Petra! :) Helt utrolig å se fjellet her. Fargene, mønstrene, dimensjonene, de spektakulære formasjonene! Faller i staver gang på gang! (Foto: Mareno)

Så vidt vi klarer se et glimt av himmelen! Det er laaangt opp! Menneskene blir små. Vi gikk i flokk innover. Rolig tempo, mange små stopp hvor Tone fortalte dette og hint. Jeg fikk ikke med meg så mye av det (hørte på, men teflon-/bomullshjernen sendte det rett ut igjen!), men tok som vanlig ALTFOR mange bilder.... 

For dette var overveldende! Så mye stein! Berg! RETT OPP! Bokstavelig talt! (sorry om jeg gjentar meg selv) Jeg var fjetret! Ikke bare på ett sted, men hele veien! Fjellene går til himmels hele veien! Og så mange fine farger i berget! Et helt spesielt fargespill i røde, gule, blå og grønne farger i klippesteinene. Naturen er altså bare fantastisk. Helt utrulig hvordan slikt kan bli til! Nesten så man kan bli religiøs av å se dette! ;)

 Fint når det dukker opp noe grønt også, i alle rødfargene (steinen), selv om det nok bare er ugress :) 

Ser du elefanten?

Eller er det en fisk? (litt annen vinkel) Morsomt!

Akkurat her ble jeg litt betenkt... Oppdaget hvordan fjellet var "fortøyd" langt der oppe.

Tenker nettingen og bardunene skal ha en funksjon.. Holde fjellet på plass...? Men kan jeg stole på det da? Hvis det fjellet der ikke er stabilt i seg selv, klarer de tynne bardunene der å holde det på plass? Og hvor lenge??? Hmmm, skynder meg forbi!
 
Her sees hele "greia", fra veien og opp til toppen der netting og bardunene er.. Vil ikke ha den der i hodet, nei!!

 Mange med blikket "høyt hevet" eller med "nesa i sky", hehe!

Ja, dimensjonene... Mye folk. På et smalt område.. Men "folk" blir små... Prøv å tenk dere å stå her nede i kløfta og se oppover... opp bergveggene... og så se rett fram og se at der er det ei ny åpenbaring! Bare én ting å si: Fantastisk! (Foto: Mareno)

Så  er vi her! Plutselig åpner (omsider) kløften seg og skattekammeret, Al-Khazneh, dukker opp. Selve skattekammeret er ikke mulig å gå inn i. Det er 40 meter høyt med søyler og masse detaljer, hugget ut i sandsteinen for mer enn 2 000 år siden, og er det første møtet man får med oldtidsbyen når man kommer ut av kløften og landskapet åpner seg opp.

I sin helhet. Vi var jo tidlig ute (trodde vi), før verste rushet, men folk nok etter mitt syn. Her er skattekammeret! Og alle turistene! (oss inkludert!). Men slik er det jo på alle verdens severdigheter. Alltid mye mer folk enn på bildene man har sett i forkant. Ikke mulig å få bilde hvor det ser ut som at man er alene på stedet... Ok, det får tåles, opplevelsen er der likevel. Skattekammeret som åpenbarer seg! Ikke akkurat helt som på "reklamebildene", her er "litt" mer trengsel... Men sånn er det. Take it or leave it! Ville ikke unnvært opplevelsen! :) 

Her kan man for noen dinarer få sitte på en kamel mens det blir tatt bilde, men vi dropper den "seansen", vi skal jo på ridetur på kamel i ørkenen i morgen. Det blir nok mer gøy! 

Ser ut til at det kan være en liten balanseøvelse å sitte på når den reiser seg.... 

Vårt kongepar, Sonja og Harald, var her i 2020. Kongehusets egen posting kan sees her (klikk på linken): Kongeparets besøk i Petra

Herfra har vi resten av tiden her til fri disposisjon. Går hvor vi vil, i helt eget tempo. Må bare ha i bakhodet at vi må regne med en time til 5 kvarter på tilbaketuren. Men bussen henter to ganger så vi kan velge å være der halv fire eller kl 5. Tone anbefaler lunch (som er på egen hånd i dag) på Møvenpick Resort like ved parkeringen når vi kommer ut igjen. Vi får se hva tiden bringer.. 

Vel, som ved de fleste andre store turistattraksjoner er her noen fattige som prøver tjene noen slanter på turistene. Her er det vissnok ikke lov å drive slike utsalg, men det skjer likevel. "Butikkene" blir fjernet av politiet med jevne mellomrom, men det virker som det er umulig å holde kontroll. (Foto: Mareno)

Vi rusler sakte innover den gamle oldtidsbyen. 


Her lages det nytt "toaletthus". Fantastiske farger på vegger og tak der inne, men det er ikke helt ferdig ennå.
Det gjenstår nok litt ennå, men blir nok sikkert et spektakulært toalett. Fikk ikke tatt bedre bilde, ble jaget ut.. :)

Petra var ukjent for verden inntil det ble "gjenoppdaget" i 1812 av den sveitsiske reisende og oppdageren Johann Ludwig Burckhardt. Han hadde hørt om byen av  beduiner og fikk de til å vise vei (etter å ha erklært seg som troende muslim). Var kun de lokale beduinene som visste om den da.. Da var det 1000 år siden noen andre enn de helt lokale hadde vært der.

Det antas at byen i sin blomstringstid hadde opp mot 40 000 innbyggere (snl.no). Petra ble ødelagt av jordskjelv  og lagt i ruiner etter de islamske erobringene på 600-tallet. Det er disse ruinene som ble gjenoppdaget i 1812.

Vi får høre om mange som omkom i et uvær her i Petra for noen år siden. Dansk Radio, DR.dk skrev 10. november 2018: "12 personer har mistet livet og tusindvis af turister er blevet evakueret, efter voldsomme oversvømmelser har ramt en berømt turistattraktion i oldtidsbyen Petra i Jordan. Det skete, etter at kraftig regn i går skabte plutselige oversvømmelser i den gamle by. Oldtidsbyen forbliver lukket, indtil man har ryddet op, oplyser chefadministrator i Petra, Suleiman Farajat. Han har aldrig set lignende oversvømmelser i området. - Det var virkelig - jeg vil ikke sige skræmmende, men overraskende, hvor stor oversvømmelsen var, siger han til AP. Vandet steg i nogle områder af Petra med hele fire meter, og det forventes, at området vil blive ramt af mere voldsom regn i løbet af i dag. Man opfordrer derfor indbyggerne i de påvirkede områder til at evakuere." 

Dette er jo trasig lesning om hva som skjedde i en by som også er kjent for sine vannveier... Det er jo ofte flom her nå, og vi så jo resultater av det noen steder hvor de ikke hadde fått ryddet skikkelig opp ennå..

Vi har jo ikke hatt det beste været her til nå, men heldigvis verken storm eller styrtregn! :) Reiste på riktig tid av året! :)



Teateret. Hugget ut i sandstein. Her var det plass til 6-7000 tilskuere (Foto: Mareno)

Det forvitrer nok mer og mer, men ikke vanskelig å se hvordan det var..

Her ser man hvor vannet skal renne når det er flom.. Vi ser rester av siste flom flere steder, tar vel tid å få ryddet skikkelig opp.. De opprinnelige vannveiene ble også noe ødelagt i jordskjelv langt tilbake..

Etter hodeplaggene her å dømme, så skal han til høyre være europeer eller no (capsen), mens han til venstre er jordaner (rødt og hvitt hodeplagg) og han i midten er palestiner (sort og hvitt hodeplagg). Så har jeg lært dét! Lurer egentlig på at han til venstre bare er en forkledd europeer.... ser ikke ut som han har helt rette "looken" på danderinga av hodeplagget :D

Kan jo se en og annen grønn gressdott her og der, men veldig mye vegetasjon er det ikke til geitemat (Foto: Mareno)

Da må det letes også på de høye topper :) (Foto: Mareno)

Her er det noe annet underlag i gaten enn det var i kløfta (der var det bare støpt vei, i nyere tid tydeligvis) Kan vel kalle dette for "skikkelig" brostein! Anseelig størrelse! :) 

En litt flatere typer her, men like store! :)
 


 
Alt for mye å ta inn for meg, blir overveldet hele tiden.. Må bare prøve å ta inn mest mulig, få mest mulig "på tape", og håpe at jeg i ettertid kan klare å  koble hva det er jeg har på bilder og (uleselige) notater..

Bilde av boken Married to a beduin, for de som husker hva guiden fortalte og har lyst å lese den. Det er historien om om sykesøstra fra New Zeeland som traff den souvernirselgende beduinen i Petra i 1978 da hun reiste i Midtøsten. De ble gift (hun konverterte til Islam) og fikk 3 barn sammen. I boken forteller hun om sitt liv sammen med beduinstammen som bodde i huler i fjellene her, som så mange andre på den tiden. Boka er utgitt på svensk i serien "En sann historie". Jeg har tenkt å lese den (før eller senere) :)

På åttitallet (da Petra kom på Unescos verdensarvliste og turismen "tok av" ble de aller fleste beduinene tvangsflyttet til nybygde enkle murhus noe utenfor Petra. Men noen få ble fortsatt boende i huler i utkanten av Petra. Bla Marguerite og mannen.  

Vi ser over til noe av den nye bebyggelsen... (zoomet inn)

I huler i fjellet slik som dette bodde de... 

Her er det "lagt inn" størm (solcellepanel)..

The Great Temple


(Foto: Mareno)

 

Litt størrelse på disse elementene..

Her selges det litt forskjellig. Bla sjarmerende hjemmelagde beduindukker :)

Det sitter altså en mann i skyggen inni der...

Det viser litt størrelsen på "hula".. Fantastiske farger i fjellet, ikke så rart at Petra også går under navnet "Rosebyen", pga av fargene i fjellet den er hogd ut av. 

Synes vi fikk med oss mye, selv om man nok kunne gått rundt i byen i minst en dag til og fått med seg enda mye mer.

På tur ut igjen. Man blir litt små... (vel, enda mindre enn til vanlig da, for min del! ;) 

Helt utrulig! Dette er altså virkelig et minne for livet! Bokstavelig talt. Det som har gjort mest inntrykk hittil på Jordanturen vår! Ikke bare å toppe dette, vil jeg tro. Det lar seg liksom ikke fortelle. Verken med bilder eller ord. Det må bare oppleves! Intet annet å si: Helt fantastisk! :D 

 

Nå nærmer vi oss utgangen. Gikk noe fortere tilbake ja. Og det er ei stille tid på dagen, ikke mye folk. Tar bare noen få bilder underveis, ikke noe stopp som da vi gikk andre veien.

Her slappes det av litt..  (mobilen er kjekk å ha da, for disse også).

Når vi er kommet helt ut igjen, er det å finne restauranten vi er blitt anbefalt å spise lunch på. Den ligger ikke så langt unna, så vi finner fram etter hvert.. 

Møvenpick Resort Petra. 

Meget bra og ganske spesielt. Fantastiske vegger og tak! 

Her er baren

Traff flere kjente der (fra gruppa vår) og slo oss ned sammen med noen av de.  I innerste lokalet. Fikk oss god lunch (men husker ikke nå hva vi spiste). Og vi rakk bussen halv fire tilbake til hotellet. Kunne jo tatt oss enda bedre tid i Petra da og tatt fem-bussen, men det var i grunnen nok for meg. Hodet var overloaded! Det var godt å komme tilbake til hotellet og ha god tid å roe ned på før vi skulle spise middag på kvelden. 

Middag på hotellet der vi bor. Tok noen få bilder med mobilen uten blits. De ble overhodet ikke brukendes. Dette er vel det likeste...


Enda dårligere, men eneste bildet fra baren (etter middagen) før vi tok kveld

Så tar vi kveld. I morgen skal vi oppleve ørkenen! Ri på kamel bla... Utsikten fra rommet by night! :)


3 kommentarer:

  1. Fantastisk å lese Lisbeth, så flotte bilder også 🥰Heidi og Hans Skilbred

    SvarSlett
  2. Flotte bilder og du er så flink til å formidla de du har sett .Har kost meg og mimra frå ein kjempeflott tur 😃

    SvarSlett