torsdag 16. april 2015

Kina 2015, 1. del

Helt fra begynnelsen:

28/1-2015
Vi hadde valget mellom USA, Vestkysten (San Fransisco, LA, Gran Canyen, Las Vegas mm) med Kom og Dans, eller Kina med Per Arild..  Vært i begge land tidligere, men begge turene nå går til nye steder. Kina vant! Mindre gruppe og billigere tur. Mindre køståing og mer utbytte! ;)  Kina i 2011 var fantastisk!!! (USA i 2009 og 2010 var opplevelser for livet de og, men blir ikke helt det samme når gruppen er så stor at det blir TRE busser.. )

Vi skal reise ilage naboen vår, Astrid, som er både nabo og venninne av meg og søskenbarnet til Mareno. Blir trivelig :) Fikk oss billige billetter t/r Gardermoen på nyttårssalget hos Norwegian.

Påmeldingsskjema og passkopier sendt 24. SEPTEMBER 2014. I dag, 28. JANUAR, kom det mail fra Hu Ying i reiseselskapet, Mitt Kina. Sitat: "Hei. Dere har meldt dere på overnevnt reise for en god stund siden. Det kreves depositum for å kunne beholde plassen, og depositumfakturaen ble sendt dere like etter påmeldingen var mottatt, se vedlegg.

Ifølge regnskapsføreren har vi per i dag ennå ikke ha mottatt innbetaling av fakturaen. Kan dere vennligst gi oss en rask tilbakemelding om dere fortsatt vil være med på turen? Om vi ikke hører fra dere før fredag, forstår vi slik at dere ikke lenger vil være med." Sitat slutt.

Ok, da er altså "Lisbeth på tur" i gang allerede, i god tid før avreise denne gangen. Avreise er 27. mars. Var 100% sikker på at depositum var betalt for tre måneder siden. Jeg som attpåtil drev og maste på Astrid at hun måtte betale, så jeg skulle være sikker på at hun ikke glemte det av... Men nå har jeg sjekket kontoutskrifter og kan ikke finne noe beløp som tilsvarer depositum ut av noen konto i det aktuelle tidsrom. Jeg har rett og slett ikke betalt depositumet!! Da var det bare å gå i nettbanken og betale ut "på nytt" :(  Føles som jeg har "mistet" noen tusenlapper nå ja :(  Jaja, bare to måneder igjen.

Foreløpig program, grovt skisset:


16/2-2015
Idag kom faktura på sluttbetalinga. Bare vel en måneds tid igjen. Astrid har vært og fått vaksiner opp og i mente. Hun er godt sikret. Både mot tyfoidfeber mm. Jeg (og gubben) har de vanligste. Harvix og trippelvaksinen (eller er vel muligens mix av 4 vaksiner nå). Er ikke KRAV om noen vaksiner til Kina, men kan man unngå å bli syk på tur, så er jo det det beste.

Nå skal nye scannere testes ut på Gardermoen. Kanskje vi må innom en slik? Denne er identisk med den vi ble avbildet i på Schipool da vi kom fra Sør-Afrika. Knips, ferdig!


Tenk vi skal nesten til Tibet også. Iallfall skal vi nokså nært. Shangri-la. Tibetansk område, men ikke innenfor grensa til landet Tibet. Og helt opp på 4500 meter over havet.

18. mars. Vi ble jo litt forskrekket her tidligere da vi fikk mail med beskjed at vi måtte sende passene våre til Mitt Kina (reiseselskapet). Kina krever nå originalpassene, det holder ikke med bare passkopi slik som forrige gang vi reiste, for å kunne gi oss gruppevisum til turen. Jeg sendte passene (rekomandert) i god tid før den 18., da Hu Jing skulle på ambassaden med de. Den 18. er i dag, og nå har han vært der. Vi fått ny mail, vi kunne ikke få gruppevium da det var feil i passnummer i "invitasjonen".. Tar tid å få ordnet ny "invitasjon" og få godkjent gruppevisum, så for sikkerhetsskyld er det besluttet å søke visum for hver enkelt av oss.. Så nå må vi sende inn en del opplysninger og foto av oss selv til det bruk. Det skal ikke være enkelt! :( Trodde "sinnet" etter Fredsprisen hadde lagt seg nå. Da vi reiste til Kina i 2011, ett år etter Fredsprisen, gikk det jo likevel greit med kopier. Husker vi var engstelig da pga at Mareno jobbet som journalist.. men alt gikk greit den gangen..

19. mars. Ny mail fra Per Arild hvor han bla skriver:
Kl. 0351 i natt kom ny invitasjon fra Kina, med korrigert informasjon!
Det betyr at Ying besøker den kinesiske ambassaden i dag og vårt gruppevisum vil bli utstedt. Vår Plan B trenger dermed ikke å fullføres (riktig ennå J ).
Takk og pris! Da er det bare å hive seg i pakkingen. 8 dager igjen! :)

23. mars. Først melding at "Invitasjonen" er kommet, og noe senere: Ambassaden sjekka infoen mens Ying venta og den ble godkjent.... VISUM HENTES TORSDAG!  Grunnen til feilen var at TO stk hadde fått nytt pass etter at de ved påmelding til turen sendte passkopi til Mitt Kina.. Dermed stemte ikke passnumrene som ble oppgitt til invitasjonen, lenger.


24. mars. Kjørte Astrid til legen i dag. Kraftig influensa. Tydeligvis ei vaksine som hun virkelig BURDE/SKULLE ha tatt! :(  Hun har hatt 40 i feber. Jeg tar ingen sjanser, så emballerte meg med tubehals om nese og munn. Hosting kan nok fort gi basselusker i fri flyt i en liten bil... Tenkte ikke helt over hvordan jeg så ut, før jeg måtte stoppe for noe veiarbeid og mannen som da ble stående rett ved siden av bilen min stirret på meg med store øyne!!! Gjett om ei som var rask å dra ned halskragen! :) (men den kom opp igjen da vi kjørte videre)

Legen frarådet Astrid å dra og skrev bekreftelse til forsikringsselskapet på at hun ikke kunne dra av helsemessige årsaker... Stakkars Astrid, sa Marian da hun hørte det. Ja, stakkars Astrid :( Hun er riktignok såpass syk at akkurat nå bryr hun seg ikke så mye, Første "Pri" er å bli FRISK, sier hun! Og heretter skal hun ta influensavaksine HVERT eneste år!! Men skikkelig trasig å uheldig å bli syk nå. Og Gubben og jeg krysser fingre og tær for at VI holder oss friske, både fram til, og i løpet av turen! :)

Så fikk vi kopi av gruppevisumet på mail i ettermiddag! Hurra, den saken ute av verden iallfall. Vi er fremdeles litt engstelige for hindringer på veien til Evenes natt til fredag. Tjeldsund Kro og Overnatting hadde fullt, så det nytter ikke å kjøre dagen før heller. I går var veien stengt i over to timer i Langvassbukt pga en trailer. Værmeldingene er heldigvis ganske bra...


26. mars. Mer spennende enn jeg liker dette her. Snøkaos i sør. Gjør at flyene fra Evenes er forsinket. Spent på morradagen, vi skal jo lande i Oslo, OG rekke flyet videre til Helsinki.. Spennende nok om vi kommer oss til Evenes til flyavgang.. Hengervelt i Langvassbukt i dag og stengt vei, og stadig vekk stengt i Kåringen pga utenlandske vogntog på kryss og tvers.. Krysser fingre..
"Ferdigpakka". Mareno 14 kg, jeg 14,80. Men selve kofferten MIN er et helt kilo tyngre enn hans (og tilsvarende større!), ergo har æ pakka mindre i vekt! :)  Å Æ e den som har med solkremen, plaster, smertestillende, kleenex, lesestoff, telys, mmm, å da har æ attpåtil kun med EI handveske!!!! :(  ;)
Skulle egentlig hatt med strikkinga, men blir neppe nok tid til strikking til å veie opp for vekt og plass..  Her teller all plass og alle gram.. Så gir avkall på strikkinga med tungt hjerte.. :( 
Kjørte hjemmefra med totalt en times margin. En halv time til parkering og en halv time til (normale) forsinkelser på veien. Definitivt for lite hvis et vogntog sperrer veien akkurat når vi kommer. Kan ta to til tre timer før det da er klar vei igjen. Vi lever livet farlig... tar sjanser.. det går som oftest godt.. Men kan fort koste oss noen ti-tusener.. hvis vi misser flyet..

Gubben har sovet et par timer, nå må han kjøre hele veien til Evenes. Ca tre timer. Æ har tatt mæ "flymedisin", som vanlig. Han påstår han er om mulig enda trøttere nå enn før han la seg.. jaja. Kina: Here we come! :)

SELVE TUREN: Tar som vanlig forbehold om "små feil". Slik som feil rekkefølge, glemte detaljer, overdrivelser, underdrivelser, tapte poeng, subjektiv oppfatning, litt "pynting" på ting, feile navn, feile stedsangivelser, feile personer, feil husk rett og slett! Hodet mitt er ikke helt på stasjonen for tiden.. Arrester meg gjerne! :)

Dag 1, fredag 27. mars, Avreise og reise
Kjørte hjemmefra  0130. GPS-en beregner ankomst 0400. Flyavgang er 0630. Stort sett bare vi og trailere/vogntog på veien. Jeg som ikke trodde de store bilene kjørte på natta! Trodde sjåførene sov da! Greie kjøreforhold. Tørre, bare veier. Frokost på Evenes. Med kakao! :)

Ankom noe forsinket Gardermoen og ble sittende i flyet. Der var ingen til å ta imot oss! Verken mannskap eller trapp! Mens vi venta kunne vi observere tilstandene... Tydelig at det hadde vært kaos dagen før, denne bagasjen har nok stått ute ei stund...

 Noen hadde jo tilbragt natta på flyplassen... og noen sover ennå! :)

TV2 har fremdeles kameramann og reporter på plass
Vi sjekka flyet til Helsinki og fant ut vi hadde innsjekk på D, stod lenge der og venta.. Foreløpig bare innsjekk til Emiratene der.. Men så hadde Per Arild stilt seg opp på H, aller nederst i hallen. Der det var stilt og rolig. Vi fant han tilslutt :) Da vi kom dit traff vi igjen flere kjente fra forrige tur og dansekjente. Åpna innsjekk 1115 (på D), boarding 40 min før avgang. Avgang ble en halv time sein fra Gardermoen, men vi tok det visst inn igjen.. Fikk oss en halv tallerken suppe og ei øl før vi måtte springe til boarding :)

Klar for avreise! Foto: Per Arild Gjerde

Jeg fikk jo ikke sjekka inn før vi dro hjemmefra. Mulig nettet var for tregt (ikke akkurat uvanlig hos oss), kom ikke inn på linken iallfall. I Oslo fikk vi sjekka inn helt fram, men fikk opplyst at vi kun kunne få sitte ilag fra Oslo til Helsinki, videre var det ikke mulig. Lengste biten... Høvelig panikk hos meg da... Takk og pris, fikk sete ved siden av Veronica, da var turen berga.

Prøvde få sove litt underveis, og sov nok litt. I små doser og ikke særlig behagelig. Men noe er bedre enn intet, alt teller når man er i underskudd.. 

 Nærmer oss målet..


Ankom Chongqing på morrakvisten. Kontroll av Visaet (gruppevisum), vi stiller opp alfabetisk!

Da Astrid besluttet å bli hjemme, tenkte jeg at JEG hadde nok reist uansett. Hun var jo på bedringens vei.. Men må nok innrømme at hun nok tok et klokt valg. Og hadde hun reist, så hadde hun antakelig ikke kommet inn i Kina. Vi måtte gå gjennom ei sluse hvor det stod skilt at man måtte gå saaakte, fordi det ble målt temperatur.. Og en i følget vårt ble tatt ut til egen sjekk, det ble oppdaget at han svettet litt i meste laget (i panna). Men han hadde heldigvis ikke feber, så han fikk fortsette. Ebolaredselen er nok fremdeles gjeldende..

Så var det noen som ikke fikk bagasjen sin.. Vi måtte tilslutt bare dra uten den..  Gregar og Turid bla.. Vår var heldigvis kommet riktig fram, men følte med de som stod uten.. Bank i bordet! Vi har til dd fått all bagasje dit den skulle og i tide.

Hjemme er det ennå kveld... Vi har fremdeles en hel dag med opplevelser foran oss før vi kan sove..

Dag 2, lørdag 28. mars
Dali, vår hovedguide som skal følge oss på hele turen, i tillegg til lokale guider rundt om, var kommet i forveien og møtte oss på flyplassen. SÅ kjekt å se ham igjen! Mulig han (også) er blitt 4 år eldre (50 nå), men helt lik seg. Rød jakke som sist, lett å få øye på! :) Fremdeles Kinas beste guide! Jeg kødder ikke! :) (kommer tilbake til saken senere i bloggen). Dali tilhører Han-folket, Kinas største folkegruppe, ca 92% av kineserene er Han.

Chongqing. Kinas største by, 33 millioner innbyggere. Verdens største by. Eller en av verdens største byer. Kommer litt an på hvordan man beregner innbyggertallet.. Om forstedene tas med... Definitivt stor by uansett! I Chongqing fikk vi lokalguiden Peter, som gjentok seg selv hele tiden. Noe irriterende må jeg innrømme... Men ikke verre enn at jeg stod det over :)

På sommeren blir temperaturen 40-45 grader celsius her. 30-35 på natta. Og kaldt på vinteren. Men det er sjelden sol her får vi opplyst..  Kvinnene er hvite i huden, forteller guiden. Nå er det vår, akkurat passe for oss nordboere. I Chongqing er det (omtrent) bare biler, ikke sykler og motorsykler.

I mathallen solgte de alt  mulig av kjøtt, fisk, grønnsaker, krydder og noe husholdningsartikler..
Kanskje ikke helt den "standaren" vi er vant til hjemme.. Her røykes det bak disken bla..

Foto: Mareno
Og folk tar på kjøttet og vurderer det, også uten å kjøpe... (og en av "våre" gjorde det samme...) Men som Mareno sier: Det har vel lite betydning når det skal steikes/grilles før bruk uansett...
Foto: Mareno

Det var utrolig mye flotte grønnsaker. Skikkelig fersk (rosa) ingefær f.eks.. Det får jeg ikke hjemme..
 

 Og frukt.

 Bakverk og div..

   Og alt mulig slags fugler og dyr...  

 Nevner ikke hva dette får meg til å tenke på.. Har lite peiling på "slakt" å sånn....så... ;)


Innsjekk på Days Inn Business Place Hotell. Husker ikke etasje- og romnr. De BLÅ bildene er bare sånt som skjer.... Jeg kommer stadig borti rullehjulet eller annet på kameraet, så plutselig er innstillingene helt på "avveie"...



Bryterpanel og kontakt på hver side av senga. Det viktigste nesten, på hotellrom nå til dags: Kontakter! Bør være (minst) en på hver side av senga, og et par til. Med to mobiler (tre hos oss da), to nettbrett, to -tre kameraer som skal lades... Smartklokka til mobilen og smartbandet la jeg faktisk hjemme.. Men Kina har skjønt det. 5-6 stikkontakter på rommene på alle hotell vi bodde på. Kontakter som var kompatible med våre støpsel.. Kina har ellers trepolet støpsel/kontakter. Vi opplevde det samme i Sør-Afrika i fjor. Og Cuba året før. Kompatible kontakter på hotellene, og 4-6 var regelen. Her har norske hoteller noe å leve opp til. Har ofte opplevd altfor få kontakter på norske hotell.. Og som oftest ingen eller maks èn ved senga..



En liten hvil på rommet før vi drar ut til lunch i halv-ett-tida..

Noen vinket til oss fra balkongen :)
Foto: Mareno
Etter lunch drar vi til Huangjuepeling Art Street. Et 1,25 km langt gammelt industriområde, malt om til et enormt kunstverk! Hele 37 bygninger! Går den blå byen Sortland en høy gang!:)




Spaserte langs gaten her og fikk mange inntrykk.


Vi spaserer litt rundt i byen. Roy Tore bruker fingerspråket, det går bare godt :)
Foto: Mareno

Joda, Hennes & Mauritz i Kina og. Tror ikke noen av oss gjorde noe handel..


Foto: Mareno





På lokalt marked. Masse spisendes... Krydder i tørre og "våte" varianter, fugl, fisk, tang, og "proteiner" (larver)!





Noe slags deig de "jobber" med her. Elting med digre klubber! :)

Morsomt innslag i gatebildet. Her kunne man slenge seg ned ilage "familien"


Middag i dag ble "Hot-Pot"!! Sterk mat. STERK mat!! Vi er ganske langt sør i Kina. Langt unna Beijing. Maten her er annerledes. De er mye mer glad i chili, ingefær og sterke krydder. Hot-Pot er ei gryte med chilikrydret olje. Den er delt i to med en vegg i midten. Ene siden er skikkelig sterk (den med all chilien i), oljen i den andre siden er noe mindre sterk. Man hiver oppi det som man vil ha, og lar det ligge til det er stekt. Blir ganske HOT bare av å steke i den oljen. Men så er det et helt bord med div sterke krydder og krydderblandinger, hvor man henter det man vil ha. Her ble det litt heftig brennefølelse i munnen for noen.. Jeg synes det var supert! Elsker sånt! :

Kjøtt og grønnsaker ligger klart. Bare å plukke i gryta!

Noen av oss ved middagen..
Foto: Mareno

Foto: Mareno


Foto: Mareno






Så til Folkets Plass, -People Square.. Square performance..

Er jo 28. mars i dag. Earth Hour 2015. Det foregikk vel sånn omtrent samtidig som vi var her og dansa, tenker jeg.. Vi var iallfall ikke på hotellrommet og hadde på lys!!! :) Men tenkte ikke på det akkurat da, så aner ikke om andre i Kina fulgte med på det heller...

Koste meg her, jeg! :) Takk for dansen Per Arild! :) Kinesere danser i bakgrunnen..


Tilbake på hotellrommet og "oppsummering" av dagens skader...
Mareno er blitt solbrent. Men er hvit der stroppen til kameraet har vært..

Jeg presteerte å stuke midterste tåa i en stolfot, så neglen sprakk.. Men det gikk høvelig bra.. Randi var nok mer uheldig, da hun gjorde omtrent samme stuntet... Hun traff MELLOM to tær, og fikk blå både tær og deler av foten... 


Tar tilslutt med noen "hverdagsbilder" fra dagen idag...




















Foto: Mareno


Første dag i Kina er over...































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar