fredag 11. mars 2016

Dag 2. 27. febr, Lima

27. februar, dag 2, bysightseeing
Stod opp til flott vær! Lokal guide i Lima er Amalia. Sjåfør på bussen er Edgar.Vi får høre mye historie underveis. Om spanjolenes herjinger i landet. Om opprinnelig byggeskikk og spanjolenes bygninger som ikke tålte jordskjelv i dette veldig aktive jordskjelvområdet.

Ikke rart at det er få eller ingen "ekte" indianere igjen i dag. Spanjolene på 15-hundretallet, utryddet de fleste i løpet av ti års tid. Effektivt. Grotesk. De drap alle menn og gutter. Bla ved å hive guttebarn til hundene :( De gjenværenede kvinnene var vel til fri forlystelse tenker jeg, iallfall hadde ikke kvinnene annet valg enn spanjoler hvis de skulle finne seg partner og få barn... Resultatet ble Mestisere, spanjol+indianer. I tillegg innførte europeerene masse sykdommer som tok livet av urbefolkningen, spesiellt kopper tok mange liv. Etterhvert er landet blitt multietnisk. Spanjoler og afrikanere kom i store mengder i kolonitiden. De ”blandet seg” med hverandre i tillegg til urinnvånerne. Etter at Peru fikk uavhengighet fra Spania i 1821 kom europeiske immigranter i flere bølger fra Italia, Spania, Frankrike England og Tyskland. Etter 1850 kom arabere, kinesere og japanere.

Befolkningen er nå ca 80% katolikker. Sterkt sammenblandet med tidligere lokal tro... 

Området her ved kysten er egentlig ørken. I 2013 var verste stormen her, hele 5 mm regn på ett døgn! :) Det må vannes her to ganger pr uke på sommeren, en gang pr uke på vinteren ellers blir det ørken igjen! Vann kommer jo i elver fra Andesfjellene, men akkurat nå er det lite vann pga El Ninjo.
 
Et multikulturellt samfunn med spansk som fellesspråk. De fleste er tospråklig. Arbeidsløsheten er på 9%.
Oppå ei bru vi kjører over, sitter denne jenta, som ser ut som hun har både dukken og alle sine andre eiendeler der....
Vi kjører også forbi denne "pyramiden", Huaca Pucllana, bygd av en innfødt sivilisasjon kjent som Lima-kulturen. Den ble bygd rundt år 500 som et viktig møtested for seremonielle og politiske aktiviteter for stammen. Den er laget av leire og soltørket leirstein, som er en naturlig blanding av sand, leire og vann. Leirsteinene er stablet oppå hverandre på en broket måte i et fascinerende oppsett. Som bøker i ei bokhylle, flere steder. På slutten av Limakulturens eksistens ble tempelet påbygd av Warikulturen. Bildene tatt fra bussen..

Var innom en kafè (KGs yndlingskafè?) og fikk litt å drikke. Og latteren sitter løst! Det var her Åse oppdaget at vannet på vannflasken hennes var blitt gult... Så ut som piss.. Men det gjør jo også Inka-kola, og det var det det luktet. Men hvordan "forbyttelsen" hadde skjedd lurer vi ennå på..

 Litt forskjellige kjøretøy i gatene her.. 
Foto: Mareno


Foto: Mareno
Den som hadde husket hva alle hus var/er/inneholder... Disse kjørte vi forbi..



Her var vi ikke inne, tror jeg.. Guide Amalia og Karl G nederst i bildet. Vi for vår deler søker gjerne sola, mens de "innfødte" bruker paraply for å unngå den. Ja, vi er forskjellige! :)  



 Eneste kakkerlakk jeg så i Peru. Mellom to brostein. Og den var heldigvis DØD! :)



                                        Noen har plassert kunsten sin på "terrassen" sin...


Portabel slipstein (tror jeg...)





Spanjolene fjernet jo det meste av inkaenes bygninger og "stil". De malte over all inkadekorasjonen her, men etter et jordskjelv noen år tilbake, falt malingen av her og der og den opprinnelige dekoren avslørte seg. Her ser vi ei dør som fremdeles er overmalt og ei hvor de nå har fjernet all malingen slik at den igjen står som den en gang var. Litt forskjell? Tenk å male over all gullmalingen og mønster med stygg brunfarge! :( 


Også veggene var blitt overmalte, her har de fjernet en liten flekk, slik at vi kan se gullmalingen under

Klosteret med bein og biblioteket, og masse selgere utenfor. Ikke lov å ta bilder her inne, men jeg fikk sneket meg til å ta dette, uten blits selvsagt. Biblioteket skulle jeg gjerne hatt bilder fra. Det var fatntastisk. Bøker skrevet for hånd, lærinnbundet. Galleri oppe. Egen følbar stemning i det rommet.

Lunch. Her har de dekorert med lokale masker og krukker på veggen.
Foto: Mareno
Foto: Mareno
Lunchen ble innledet med Peruansk drikk: Pisco Sour

Tilbake til hotellet og ettermiddagen til fri disposisjon.. Bomma visst litt, for turen jeg skrev om til kjøpesenteret Wong i går, tok vi visst denne dagen....

Solen nettopp gått ned..

Utpå kvelden sparserer vi i samlet gjeng til restauranten hvor vi skal spise middag. La Tiendecita Blanca. Drikke får vi også nok av. Får servert gratis Pisco Sour som velkomst til de fleste måltider, både lunch og middag. Det er nasjonaldrikken i Peru, lages på Piscobrennevin (grape?) og inneholder eggehvite og lime (eller sitron) og en dråpe (eller to-tre) Angostura bitter. Noen steder iskrystaller i den piska eggehviten, friskt og godt! :) Annen drikke enn vann og brus til måltidene kjøper vi selv. Ei øl koster fra 8-9 soles, ca 20-25 kr..  KG sier som hans far sa, at vi får "Skikkelig summetone" etter noen drinker :)

Tro om det ikke var her vi fikk servert hjerte fra okse. Noe jeg ikke har spist før, men det var jo faktisk ganske så godt. Bare fått god mat så langt, og riktig så lekker også. Ikke koker de i hjel grønnsakene heller!

Peru er jo kjent for potet. Landet har over 3000 sorter. Vi får etterhvert smake utallige sorter, og måter å tilberede på. Potetmos i mange forskjellige fargevarianter. Varm og også kald. Som underlag for forrett f.eks. Og fylt potetmos! Kjempegodt alt sammen :)

Tilbake på hotellet og nokså klar for senga. Imorra må vi opp tidlig og sette ut koffertene kl 06, spise frokost og avreise kl 07. Vi reiser videre, sørøstover til Cusco, en "liten" by (halv million innb.) lenger inn i landet og mye høyere opp. Ca 3200 meter. Aranwa Hotel Sacred Valley. I overgangen til regnskogen. Iallfall nokså nært, så ble betegnet som det. Klimaet er annerledes enn i Lima.

Glemte vel nevne at jeg for første gang har opplevd et toalett som er så lavt at jeg kan sitte på det og nå med hele fotbladet i golvet uten å belaste lårene.. Slipper miste blodomløpet etter noen minutter fordi belastningen på lårene blir for stor når føttene henger i løse luften.....

Man må huske på at papiret ikke skal i toalettet her. Ikke alltid like lett, men det vennes og går automatikk i det etter noen dager, har jeg erfart andre steder. Også at jeg fortsetter å hive i søppelbøtta når jeg kommer hjem :) Papiret her er uansett så tynt og fint at det omtrent går i oppløsning i hendene,.. så er vel neppe den store katastrofen om man skulle glemme bøtta en gang eller to...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar