mandag 15. mai 2017

Kina 2017, dag 10

Dag 10
I dag skal vi på båttur på elven Li. Først i buss et stykke.

Vet ikke helt hvor avisen kom fra. China Daily. Er nok ikke mange engelskspråklige aviser her, muligens bare denne for alt jeg vet. Fra 11. april. Ikke dagens altså. Men Einar hadde kanskje kjøpt den. Eller funnet den... Omtale i avisen av Ernas Kinabesøk. 

Jeg tok bilde av artikkelen (moro med et norsk innslag i avisen når vi er i Kina). Til venstre i bildet.

"Skal du ikke heller ta bilde av meg?" spør Einar. Ok, så gjør jeg det da! :) Og ja, det ble jo et mye bedre bilde, ikke sant?! :)

Rutene i bussen er ikke noe bedre i dag. Jeg pusser litt på innsiden først, ser at noe av skitten er der. Men det hjalp igrunnen lite..  Når vi stopper går Mareno ut og prøver tørke litt fra utsiden. Han er jo ikke av de høyeste, vi sitter jo i etasjen over sjåføren (bagasje under) så det kommer hjelp til...

Nokså skittent papir...

Med noe å stå på og lang mann med lange armer så blir hele ruten gjort ganske så ren! :) Hurra! :) Tusen takk til Jens Martin! :) Sjåføren i bussen i bakgrunnen morer seg visst stort :)

Vi er framme. Går av bussen og ned til elven. Her venter båtene på oss. Foto: Mareno

 Per Arild og Lisbeth er klar til tur! Særlig Per Arild ser det ut for!! :) Foto: Mareno

Ja, med ca fire i hver båt så er vi fordelt på mer enn ti båter.. Foto: Mareno

Familien Slettvoll. Foto: Mareno

Her kjører vi forbi teaterscenen vi var på i går kveld.  Det er vel tribunen som vises best, det lysegrønne borti der... Noe av lysanlegget sees på land helt til venstre.
 Foto: Mareno

Her blir på andre siden. I mørket så det ut som folk gikk på vannet når de gikk med lykter langs disse trappene.. Foto: Mareno

Klesvasking. Foto: Mareno

 Ja, vaskemaskiner er nok ikke vanlig i alle hjem her..  Foto: Mareno

Oi, blir vi forbikjørt? Eller er det omvendt, - vi som kjører forbi? Ikke godt å si, men kjekt å hilse på hverandre i forbifaten! :) Båtføreren tar bilde av oss! Foto: Mareno

Ikke alle turister drar ut med slike små tradisjonelle båter (vel de tradisjonelle er av bambus, ikke plast) som vi, her er en større sak som nok har plass til hele gruppen vår og vel så det. Men mer morsomt med disse små som vi kjører i. Foto: Mareno

 Finnes øyer også i elva. Her går både store og mindre dyr. Tilogmed høns! :) Foto: Mareno

Fyr og lykter er vi jo vant med hjemmefra. Men det kan vel trengs litt lys til rettledning også i Kina, det er jo mørke netter.. Ved nærmere ettertanke, så er dette kanskje noe helt annet.. ?

 Her går sukkertoppen rett opp fra elven.

 En ekte bambusbåt er trukket på land..

Ja, det er jo ei elv vi er på. Den flyter ikke like stille hele veien. Her er litt steiner og slikt og litt mer bølger/bevegelse.
Flott tur, og vi får med oss det meste siden vi snur og kjører tilbake samme vei som vi kom.


På tilbaketuren stakk vi en snartur på land og fikk ta bilder sammen med skarvefiskeren. Mot betaling selvsagt. Måtte jo bare ta imot muligheten, den kommer nok ikke igjen. Her holder jeg stanga med fuglene helt alene. De var faktisk ganske tunge! Foto: Kirsten med Marenos kamera, TAKK!

Samtidig som vi selv tok bilde av oss sammen med skarvefiskeren, så var det tydeligvis fler som gjorde det. Tok bilde av oss. Litt senere ble vi tilbudt bildet, laminert hvis vi ønsket, for en liten sum, husker ikke eksakt, men en femtilapp kanskje.. Det er tydeligvis nok å gjøre med denne forretningsdriften, så her jobber fire stk "på hardingen"!

Det ble iallfall til at vi kjøpte begge bildene vi ble tilbudt, ett av meg og skarvefiskeren, og et som også Mareno var med på.
 Slik ser det ut fra en annen vinkel. Skikkelig bambusbåt er det jo! :) Foto: Mareno

 Tilbake på land så kjører vi videre.. Foto: Mareno


.. og også slik at vi får se Kinas "Trollhatten". Fjellet med hull i. Naturen finner på mye rart altså :) Tatt gjennom bussvindu, så mye reflekser...
 Foto: Mareno

I dag er folk mye mer opplagte enn etter fjellturen i går. Så da kan vi dra i grottene i dag istedet, ikke sant? Eller grotten, guiden sier The Cave. Jo, etter en avslappende formiddag på elva, så vi veldig klar for grottetur! 

 Ankomsten til grotten er fint laget til. Først gangvei ut til denne "paviljongen"...

 Så gangvei videre til her jeg står og tar dette bildet...

Her er vi ved vannkanten hvor vi skal ta båt inn i grotten.. vente på tur..

En nokså kort båttur riktignok.

 Etter et lite stykke i båt, blir vi satt på tørr grunn og tar føttene fatt videre.

Vel inne i grotten er det ikke vanskelig å skjønne at vi er i Kina. Dvs, det er nok mulig at det også kunne vært USA. USA er iallfall ivrige når det gjelder fargesprakende lys i jula. Men jeg har faktisk vært i ei grotte i USA også, og den hadde kun hvitt lys iallfall. Her er det nok farger hele året. Det meste i grotten er opplyst i alle regnbuens farger. Det ble nok litt i meste laget for meg, men samtidig ser jeg jo at det kanskje fremhever på en annen måte enn bare hvitt lys ville gjort. Det gir litt mer dybde i bildet når stalagmittene en meter bak de med grønn belysning blir belyst rosa... Men litt too much etter min smak, ja...

Ja, for de som ikke husker forskjellen: Stalagmitt er de som står opp fra bakken, stalaktitt vokser ned fra taket. Stalagmitten vokser derimot i høyden. Fra bakken og oppover. Pga det som drypper fra taket.

Men lurer på om det er et eget navn for de som har vokst begge veier til de møttes og nå danner en sammenhengende lang en som går fra tak til golv (eller omvendt).

  Foto: En eller annen med Marenos kamera, husker ikke hvem.. (kanskje Roger?)

Foto: Mareno
Foto: Mareno

Her er det hull i taket opp til et annet nivå. Vannet har nok gått i mange forskjellige veier her før i tiden. Mot utgangen skal det sies at det ble litt mindre psykadillisk belysning, jeg følte at hjernen fikk roet seg litt.

Det ble en liten båttur til, bare noen få meter, før vi var gjennom grotten og kom ut et annet sted enn vi gikk inn. Ble jo selvfølgelig sluset gjennom en butikk med souvernirer. Hadde vært greit nok om det ikke var for disse guidene og selgerene som gikk med mikrofon på seg. Kineserene prater jo høyt og nærmest sint i utgangspunktet, så med mikrofon ble det nesten tortur i mine ører. Helt forferdelig, bare å finne veien ut derfra fortest mulig, selv om der bla var mye fint i bla jade og se på.. eller kjøpe.. Men ville ikke orket ett minutt til i det aloet! :(

Vel ute i friluft, var det kinesere som ville ta bilde med oss igjen. Tror denne gamle gubben var skikkelig fornøyd etter å ha fått bilde av seg sammen med Kjell Arne.

Så er det til lunch. Nå er vi sultne igjen!

Som vanlig blir det mang en god latter ved bordet. Vet ikke hva vi ler av her, men vi koste oss med mat i friluft og flott temperatur. Det er bare SÅ deilig altså! :)

Etter lunch kjører vi videre. På bussen forkynner Per Arild at han har fire nåler fra en tidligere Kinatur. Det er det kinesiske flagget. Og de vil han forære til de av gruppa som har vært med ham til Kina tre ganger. Da blir det først ei nål til familien Slettvoll. Arne var visst utsett til å ta imot på vegne av hele familien, men så foretrekker jo Par Arild vakre damer, så han ombestemte seg og kalte Veronica fram til å ta i mot. Så var det Line sin tur og så Rita. Klemmer opp og i mente! Gubben og meg har òg vært tre ganger og skulle også få nål. Gjett hvem som fikk hente den?
Joda, det ble noen klemmer på meg også! :) Vet ikke hvorfor ikke gubben tok bilde av klemmene... ;) Fin nål. Så senere likeens til salgs, men de er nå laget som en pin, det er slutt på sikkerhetsnål bak :) Foto: Mareno

Vi kjører i halvannen time. Og skal på South China Pearl Museum.  Her får vi høre om ferskvannsmuslingene...
..... og ikke minst se sånne. Muslinger med perler i. Små og store. Hvite, rosa, runde, ovale, alle mulige varianter.. Og vi får lære om hvordan sjekke om en perle er ekte eller ikke. Vi har vært på perlefabrikk før, så kan jo dette, men det er sånt som mange ikke vet og som er kjekt å vite.

Her får man uansett med ekthetsbevis hvis man kjøper perler. Ekthetsbevis fra "gouverment". Ja, det er jo en statlig bedrift.


Rommet er delt inn med disker hvor varene blir dyrere og dyrere dess lenger inn i lokalet vi går.. 

Det ble nok litt handel her. Noen kjøpte billigere (men likevel fine) ting, andre noe skikkelig fint og dyrt. Vi kjøpte konfirmasjonsgave, selv om perler kanskje ikke er ungdommens førstevalg. Prøvde finne noe som ikke var helt sånn "vanlig" perlekjede, men litt mer "ungt"..

Så var det et lite kaffeutsalg her og. Ordentlig, god kaffe. Mareno kjøpte oss en på deling.

Line oppdaget kaffen litt sent, men hun fikk med seg en "to go"! Fornøyd! Foto: Mareno

Vi fikk litt tid på egen hånd i en liten (lands-) by. Hvor guiden anbefaler oss å smake på Tofy. Det lukter stygt, men smaker godt, sier han. Jeg får litt sånn "lutefiskfølelse".... :(  Det smakte ikke særlig godt første gang i allfall :( Jeg mente det kunne være moro å prøve Tofuen, jeg er jo åpen for det meste, men gubben virket ikke særlig interessert, så det ble med praten. Men Gubben og jeg gikk ikke i lag hele tiden og i ettertid kunne han fortelle at han hadde smakt på Tofu. Da ble jeg nesten litt irritert.......jeg hadde jo sagt at jeg hadde lyst til å prøve. Hadde han ikke fått det med seg?  ;) Men ok, da må jeg kanskje en tur til til Kina!?  Per Arild?

 Alltid noe fint eller interessant eller bare noe å hvile øynene på, å se.

Her kunne man kjøpe ferskpresset juice, hovedsakelig appelsin, men også med blanding av div annen frukt. Mareno kjøpte seg en "tår".

Et jagerfly fløy over hodet på oss. Jeg hadde nok ikke tatt bilde om det var i Beijing og politi og andre i uniform til stede nesten overalt, men her følte jeg meg ganske så trygg. Mareno var skeptisk da han fikk se ibldet, å ta bilder av sånt anså han for å være risikosport i Kina. Ja, han har antakelig rett, men da får de bare komme hit og arrestere meg, for nå er jeg ute av Kina iallfall! :)

Her ble jeg invitert til litt spill. Men jeg giddet ikke vente i evigheter på mottrekket, så lot han nå bare sitte der... Han sitter vel der fremdeles og venter på meg... :) Foto: Mareno

Vi spiser middag her ved innsjøen. Etterpå er det vel en times kjøring til flyplassen.

Interessant fiskemetode med flere stenger på en gang. Han kan vel ta ganske stor fisk uten at stengene dras ut i elva :)

Nå skal vi til Shanghai. Shanghai som symboliserer det nye Kina. Det moderne Kina. Økonomisk først og fremst. Bebyggelsen er moderne, mange signalbygg, mange bygg på 30-40 etasjer. Det er største byen i Kina. 23 millioner innbyggere. Beijing er nest størst med 21 millioner. Og Beijing er dobbelt så stor i område. Da er befolkningstettheten nokså stor i Shanghai, skjønner vi.

 Her er det også skikkelige båter laget av bambus. Foto: Mareno

Kineserene er glade i forskjellig slags spil. Kortspill, terningsspill og masse andre spill.  Foto: Mareno (gjennom bussvindu)

Vel framme på flyplassen viser det seg at det er forsinkelser. Boarding 50 minutt sein. Og det skulle i utgangspunktet bli natt før vi er fremme...hva blir klokken nå da?

Ryggsekk gjenglemt i bussen. Det viser seg at det er Sigurds. Han hadde ikke oppdaget det selv. Flott med disse guidene altså! Atter en gang! Da ble ryggsekken også med! :)

I sikkerhetskontrollen må alt av batterier i håndbagasjen tas ut. Sammen med mobil, kamera mm. Jeg har jo Powerbanken der, pluss ekstra batteri til kameraet som må ut.

Framme og trygg landing. Så ei veeeldig lang taxing på flyplassen. Inn til terminalen trodde jeg, Men neida, da vi endelig fikk gå av flyet så var det buss videre inn til terminalen. Så var det å vente på bagasjen, og endelig buss til hotellet.
Anne Grethe fikk i oppgave å holde Mitt Kina-flagget mens guiden gjorde noe annet.. Vi skal straks gå videre til bussen.

På bussen 0115. Så en times kjøretur. Det ble sent. Ferdig innsjekka på hotellet 0230. Kan sove til ca 09 i morra tidlig. Og det melder at det kan bli opptil 28 grader. :) Det ble et puzzlespill og ei utfordring å få slukket siste lysene på hotellrommet før vi la oss... mange brytere... - det gikk til slutt! :) Natta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar