søndag 7. mai 2017

Kina 2017, dag 6

Dag 6
Vake-up-call. Ny variant. Som oftest er det jo telefonen som ringer. Gjerne fellesringing til alle samtidig med sånn automatisk/digital stemme. På enkelte mindre hotell har jeg opplevd at de ringer opp personlig, og da blir det gjerne litt før eller litt etter avtalt tid hvis de har mange å ringe til. Pluss/minus opptil 10 minutt har jeg erfart. Denne gangen fikk vi vekking nokså nøyaktig tror jeg, men det fulgte jeg egentlig ikke med på, ble nemlig så perpleks over måten det skjedde på. Vekkingen skjedde ved at det banket (ganske kraftig) på døra vår og en hyggelig, opplagt stemme ropte: "Morning!"

Ja, dette er nok ikke av de største hotellene. I alle fall er de ikke veldig vant med utenlandske turister. 
Frokost. De har nok prøvd å få til en god frokost til oss, noe "Europeisk".

Noe slags pølse, som ser ut som Falukorv. Falt ikke helt i min smak... Usikker på hva det oppe til høyre er...  Brød, det vil si hvitt brød (men de hadde stort sett ikke annet noe sted i Kina) nederst.

Joda, frukt også, -banan og noe sitrusfrukt (appelsin/mandarin) som ikke så så veldig fristende ut..

Kaffe og te, selvfølgelig.. Anne Grethe har berget dagen! :) Fikk vi noe mer? Husker ikke, bortsett fra at jeg mener å huske at det var en ekstra ting å velge i neste morgen.. Egg muligens..

Da ble det loff med banan som pålegg for Mareno. Og hotellets hund (tydeligvis et familiehotell, og hele familien bor her, inklusiv hunden!) unndrar seg ikke fra å tigge litt.... En av de ting Gubben reagerte på, men som jeg tenker ikke er så ille når man tross alt er i Kina.. Tror ikke de har til hensikt å spise den! ;) Hunden var ikke til plage ellers, og tiggingen var det bare å overse. Den hoppet ikke på bordet, gikk bare videre når den ikke fikk noe..

Jepp, så positiv vekking og start på dagen, så burde jo alt ligger til rette for en flott dag! Det viser seg dog at det er kaldt i dag. KALDT! Nå har vi hatt dager med lite varme, med tåke, med regn. I dag er det kaldt! Vet ikke temperatur, men det kjennes. Mareno ser for seg overskriften i lokalavisen her i morgen: "45 turister frøs ihjel. Men det var i FINE omgivelser!" - Vel, vi håper vi står han av! Det er tidlig på morgenen, kan bli varmere ut over dagen.. *ønske*

Omvisning i byen i dag. Byen Fenghuang ligger ved elva Tuo Jiang. Vi spaserer rundt. Skal se bla Øst Byport og bymuren, Folk Museum og Hongqiao-broen og også en liten båttur på Tuo-elven.

 Ser stadig vekk utøvelse av forskjellig håndarbeide. Kineserene er flinke til sånt! :)

Ja, disse her er vel ikke ulik slike vi lager i Norge også!

 Litt usikker på hva han her driver med... muligens en turist som tegner/maler?

Både hodeplagget og slike kurver ser vi ganske mye av. Hodeplagget er litt mer lokalt enn kurven tror jeg..
Foto: Mareno
Ser jo kinesere jobbe med det meste. Men ikke all jobb er like tung å utføre. Disse gutta må nok bruke litt muskelstyrke.. Heldigvis nedoverbakke, men det koster nok kalorier å "holde igjen" også!

 Foto: Mareno

Foto: Meg selv


 Her er det vel de driver "veiarbeid" ...

 Går gata bortover. Bymuren til høyre, vi ser folk som går oppå den.. (ikke spesiellt høy da)..

Foto: Mareno. Ble jo litt morsomt her da.. Margit og jeg har jo jakker i nokså lik farge. Begge er vi høvelig mørke, begge noe under middels høye, begge halvlangt hår... Så Kjell Arne kom bak meg, og var på tur å legge armen om meg da han trodde jeg var Margit! Han oppdaget det i siste liten! (vel, hadde jo vært helt ok for meg da, hehe!). Vi fikk oss jo en god latter! Og det måtte jo selvfølgelig bli bilde av det! :)

 Bybilde...

Foto: Mareno. Dette er jo bare så herlig! Så utrolig! Her koser vi oss når vi blir sett på som så sjeldne at vi blir fotoobjekter! Kineserene blir jo overstadig begeistret når de får ta bilder av oss. For ikke å snakke om hvis de får bilder av seg selv SAMMEN med oss. Og dess høyere vi utlendinger er, dess hvitere, dess mer rødhårete, blonde, dess bedre er det! Vi synes jo det er supergøy å bli så tydelig i fokus.

Tankene mine går da til den gang de første mørkhudede kom til Norge, for en sensasjon det var. Særlig på landsbygda. (Jmf "en neger på Ål stasjon"). I dag forkaster vi reaksjonene nordmenn hadde da, men kanskje de som den gang fikk slik oppmerksomhet i Norge følte seg slik vi gjør nå? Solte seg litt i glansen de fikk?

Nei, jeg tror jo egentlig ikke det. Vi hadde så masse fordommer (og fremdeles har), og selv om kineserene i dag synes vi er "eksotiske" så har de nok ikke slike fordummende holdninger om oss som vi hadde om andre raser den gang.. Og det er forskjell på å få positiv oppmerksomhet i gata når man er på besøk, og det å skulle bo fast og oppleve alle fordommer og negative holdninger til utlendinger..

 Så fikk vi ei lita oppvisning...
 Videoen under her viser hvordan de lager hodeplagget.. til musikk.. og alles oppmerksomhet..


Foto: Mareno. Innom museet ja. Her er sånn stol som viktige personer (keiserinne?) satt i, og ble bært i. Man ser hullene midt på , på hver side, hvor stengene gikk gjennom, så gikk det to bærere foran og to bak.

 
Nevnte vel tidligere dette med disse ølflaskene (eller vinflaskene, vet ikke, men kineserene drikker vel stort sett øl). Slik som dette så vi flaskene hang, også i Kambodsja, klart signal om hva man får kjøpt her!
 Her også..
 Her står jeg oppå bymuren og tar bilde av gata nedenfor..
 Samme her, står på muren, tar bilde av ei sidegate..(90 graders vinkel til muren jeg står på)
 PÅ muren til høyre, gata parallellt under til venstre..

 Sidegate..
I ei sidegate. To damer i tradisjonnelle klær (merk hodeplagget og de korte, vide buksene) som gjør klar salgsstanden..

 SÅ stolt far (eller bestefar)! Gjør alt for å få ungen til å smile og vinke så jeg får tatt et fint bilde!

 Mye som tilbys.. Smaksprøver for de som vil. Men, nei, er ikke sulten riktig ennå! ;)

 Foto: Mareno. Klestørk.

 Ingen viktig begivenhet, bare et kjekt lite øyeblikk med meg, Frode, Kirsten og Ingeliv.

Salg av "jesussandaler" og silkebroderier. Tradisjonell klesdrakt og hodeplagg.
Her kan man krysse elva. Vet ikke hvorfor jeg ikke gjorde det... Vel, skulle jo ikke til andre siden, det er vel grunn nok? Men skulle gjerne hatt bedre tid her.. SÅ flott! :)

 Mange benyttet iallefall muligheten til å få tatt kule bilder..

Denne karen satt bare og bivånet folkelivet og ble ganske så sjarmert da han oppdaget at han var et fotoobjekt :) (jeg smugfotograferte mens andre tok bilder mer åpenlyst).

Klesvask ved elva på skikkelig gammeldags vis så vi flere steder. Tankene gikk hver gang til hva man har hørt/lest om hvordan fromødrene våre hjemme i Norge slet med klesvask i kaldt vann i gamle dager. Her er nok ikke riktig så kaldt vann, men rart å se og vite at det er sånn det er, fremdeles, for mange her.

Foto: Mareno. Skrubb, skrubb... Sliter antakelig mer på klærne enn det gjør de rene...

Mareno tok en "Ove"! (jmf Kinatur 2011). Dvs at han hoppet fram og stilte seg opp ilage noen som skulle ta selfie eller bli tatt bilde av. Kineserene liker tydeligvis slikt. Mange vil gjerne bli avbildet sammen med oss "hvitinger", men ikke alle tør spørre.. Denne karen likte det tydeligvis godt iallefall, og trodde vel kanskje det var ei vestlig popstjerne han møtte på. "Your hair is very long", kommenterte han, tydelig imponert. Men så langt er ikke Mareno blitt kalt "Mick" på denne reisen! ;)

Foto: Mareno. Så drar vi på båtttur.Fordelig i flere båter.

 Foto: Mareno. Så var det visst tid for selfier igjen...

Og slik ble selfien min...

Foto: Mareno
Foto: Mareno

Foto: Mareno
 Ned et lite stryk... :)


 Dette tror jeg må være et hotell, siden alle verandaene har likeens hengestoler! :)

Der har vi en av båtene med "våre folk" - Heia! :)


Museum of art etterpå. 

 Mye forskjellig, men dere får heller dra dit selv og se, legger ikke ut fler bilder derfra..

Astrid beundrer utsikten. Dette var vel på Hongqiao-broen?

Foto: Mareno

Så var det lunch.
 Suppa tilberedes ved bordet.

 Kokes ved bordet..
Line var skeptisk til "suppe servert i vaskefat", så da ble det medbrakt knekkebrød...

Vi fikk jo mya annen mat også, så mett ble vi . Jeg smakte heller ikke på suppen, men de som gjorde det sa at den var god.

Vi rusler videre. For etter Lunch er det fri resten av dagen. Luksus. Kun felles middag i kveld som gjenstår. Flere timer til fri disposisjon. Fantastisk. Men vi får de nok til å gå med sjumilsstøvler, tenker jeg! :)

Føler meg litt sånn som disse japanerene vi lo av for to-tre tiår siden, som kom til Norge i grupper, sprang fra sted til sted, mens de knipset bilder i vilden sky. Ante neppe hva de tok bilde av.. Men greia er at vi oppfører oss nok så likeens. Når vi ser noe vi anser som verdt å ta bilde av, så er vi jo 20 stk som samtidig prøver å ta bilde... Men kineserene synes nå stort sett at det er moro, som denne bestemoren med barnebarnet i kurv på ryggen.

Her lages det hatt med sånn "krans" inni som skal holde den trygt på hodet. Når hun er ferdig presses dette ned i hatten slik at hatten kan tas på hodet uten at ringen vises. Hmm.. burde vel kjøpt en sånn...

Disse hattene er nok også tradisjonelle. Set ut som det er herrevarianten.. med "spir"..

Noen av oss vil ha kaffe og stikker innom et kaffested..
 Line husker å gi pengene med begge hender! :) Kineseren tydelig fornøyd! :)

Joda, gubben husker det også! Vi begynner så smått å få (bitte-) litt kinesisk høflighet under huden nå.. ;) 
 Litt kreativitet i dekoreringen av veggen mot gata her... Tips til etterfølgelse? ;)
 Ja, vet jo at gamle utslagsvasker har blitt brukt til å plante blomster i, på husvegger hjemme..

Tilbake til hotellet. Helv.... dårlig nett på dette hotellet! Men en varm dusj gjorde godt!  Og jeg fikk vasket noe klær igjen. Litt ovenpå altså! :)

Etter middag er det ut på byen. Vi er jo på ferie, men skal ikke bare oppleve attraksjoner, må også slappe av, prate, kose oss og bli bedre kjent med de vi reiser sammen med, ha det moro! I kveld er en sånn kveld.

Og siden jeg fremdeles lurer på vi skulle vært der de 16 var i går, så bestemmer vi fort å gå dit i kveld. Elope Bar er stedet!

Fler og fler kommer etter hvert. Vi nordmenn tar vel over hele utestedet tilslutt. Bare noen bortgjemte/-skremte kinesere innerst i lokalet.
Foto: Mareno
Foto: Mareno
Foto: Mareno
Foto: Mareno
Foto: Mareno
Foto: Mareno

Severin hadde med eget instrument, kjøpt i Kina! Og det ble en liten trudde-lutt! 

Foto: Mareno
Disse var vel de siste som ankom. Tror jeg.

Ja, vet ikke hvor mange nordmenn vi var til slutt, mende fleste av troppen vår var vel der etterhvert. ..
Dans ble det i kveld også.

Mange danseglade i troppen vår, så det ble så som så med danseplass etter hvert, men vi danset rundt bordet! :) 
Sakte swing..

 Helegangar? Telegangar? Hehe 
:)
 The Beatles!

 Knut er kongen av gammeldans, han tar gjerne en solo også! :)

 Veggene er fulle av slike lapper, så vi måtte selvsagt henge opp vi også!



Da ei dame kom og solgt roser, kjøpte Mareno ei og kysset meg i samme slengen som han overrakte meg den. Stor fornøyelse for de andre igjen! :)
Rosa ble med til hotellrommet og får pynte opp til vi drar igjen. Men en hver hyggelig kveld går mot sin slutt...

Foto: Mareno
Vi går hjem og tar kveld..



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar