torsdag 4. mai 2017

Kina 2017, dag 4

Dag 4.
Vakeup-call 0700. Ikke sovet mye de tre timene i den steinharde senga. Og Facebook hilser meg "God morgen Lisbeth! I dag må du finne fram paraplyen her i Zhangjiajie".. Hmm, lover ikke godt. Vi skal jo opp i høyden i nasjonalparken for å få flott utsikt.. Hva vil vi få se? Bare tåke og regn? Temperaturen i dag beregnes til maks 19 grader..

I programmet står det om Tianzishan (Himmelsønnens fjell) som vi skal på, at: "På grunn av sitt over tusen meters høyde henger skyene ofte under toppene, spesiellt om våren. Over for skyene ser man da kun topper av fjellsøylene, og det skaper fantasibilder av en himmelsk sfære".

Ja, tviler ikke på at det blir skyer i dag. Ikke bare spredte skyer. Eller spredte tåkeskyer. Det er og blir èn hel sky. Det kalles tåke. Punktum. Og det blir regn. Værmeldingen sier det, himmelen sier det, og ja, tilogmed Facebook sier det! :(  Får vi i det hele tatt se noe annet enn hvit tåke? Ett kritthvitt tåkehav. Bare "ull"? Hvor våt blir vi? Hvor kald blir vi? Skeptisk....

Men ok, ikke noe skal få legge demper på denne reisen! Vi nyter det som nytes kan, og ett eller annet lyspunkt må det vel bli uansett regn, kulde og tåke? Det er iallfall varmere her enn hjemme!!! :)

Først frokost. Her får vi null kaffe, men både melk og juice har KAFFETEMPERATUR! Varm melk har jeg smakt, varm juice kan vel umulig være godt? Får svelget medisinene mine ned med VARM melk og tenker at det kanskje gir et "burst" i virkningen! :) Uansett godt man var forutseende og tok med pulverkaffe. Opp til rommet etterpå for å "koke" kaffe. Men fikk ikke åpnet døra til rommet.. Mareno ned i resepsjonen. Opp igjen, nytt forsøk, fremdeles ikke. Mareno ned igjen. Husker ikke om det var resepsjonsdama som kom ilage ham opp og låste opp til oss, eller om det var han selv som oppdaget fadesen...
Han hadde i alle fall brukt kortet som skulle stå i lysbryteren, det var nemlig et eget kort til det.. I Norge bruker de prøve å hindre folk fra å bruke strøm når de ikke er på rommet, på dette hotellet legger de til rette for det. Men det kan altså også skape problemer. Men det ble kaffe til slutt....

Oki, kort får være kort. Vi skal opp i høyden i dag. Spektakulær utsikt var reklamen! Iallfall i godt vær... Noe vi jo ikke har så veldig gode utsikter for å få i dag.. Tankene mine går til turen vår til Meteora i Hellas i september i fjor sammen med Sølvi og Ove. Litt lignende fjellformasjoner, høye topper som står rett opp (men på langt nær SÅ høye som disse). Og vi hadde samme været. Regn og tåke. Men den gangen letta det etterhvert. Vi får satse på det samme i dag...

Og verdens høyeste heis ble det sagt. Muligens da den ble bygget, neppe i dag. Ble bygget 2000-2002. Men den er iallfall 356 meter. Hvorav de første 174 er inne i fjellet, de siste 152 er ute av fjellet. Heisen bruker ett minutt og 58 sekunder på den turen. Vi kjører buss og tar shuttlebuss siste stykket opp til heisen. Sikkerhetssjekk før heisen. Litt uvant med sikkerhetssjekk utenom flyplassene. Men det er bare å venne seg til her i Kina. Når man skal inn på museum, på show, you name it. Men mulig det er slik i Norge også, jeg er ikke ofte på slikt hjemme...

Området med disse toppene skal vi opp i. Det er nok ikke uvant med regn og tåke her. Før vi skal drar opp går vi forbi masse selgere av paraplyer, regnkåper/cape og sko-trekk til beskyttelse mot regnet. Det viser seg i ettertid at det var her nede vi fikk se de spesielle fjelltoppene best. Hadde nok ikke akkurat flaks på værfronten nei..

 Foto: Roger Petersen.                        Mareno i kjent positur! :)

Hehe, det er vel slike bilder som dette har tar når han sitter slik.. (Foto: Mareno)

Disse to er klar til avgang! Regn får vel være regn, når man kan kle seg i rosa fra topp til tå!! :)


Her ser vi de øverste 152 meter av heisen. De går på utsida av fjellet. Wulingyuan er et vakkert og historisk interessant område i provinsen Hunan, berømt for sine cirka 3100 store sandsteinspillarer i kvartsitt, noen av dem mer enn 200 meter høye.

På tur til heisen går vi forbi dette bildet på en vegg. Her ser vi hvor høy den utvendige heisen er.. Så kan man jo tenke på at før man kommer til den utvendig delen, så har allerede heisen gått enda lenger inne i fjellet!
Hvis noen skulle tro at det ikke finnes køer i Kina, så kan jeg opplyse at det gjør det! Men de er altså stort sett ganske effektive. Iallefall for oss, det ville nok vært adskillig mer strevsomt om man reiste på egen hånd og skulle ordne alt selv. Her har lokalguidene fikset alt i forkant, så billettene er klare, vi får egen sluse og går gjennom som samla gruppe. Det gjelder stort sett overalt..

På tur til heisen. Vi er inni fjellet. Heisen går 174 meter rett opp før vi kommer ut i friluft og fortsetter turen på utsiden av fjelltoppen der vi kan se ut glassveggene.

Men så er vi på tur opp. Videosnutt fra heisturen, øverste delen som går på utsiden av fjellet.



Det går vel greit med hull i buksefronten/baken for denne lille karen, han har fått på bleie under :)

Så blir det en liten spasertur, så shuttlebuss igjen... Så spaserer vi. Flott gangvei som vi kan følge, og hvor vi også kan ta små avstikkere til utsiktspunkt det er fint å ta bilder fra. Hvis toppene hadde vært over skydekket iallfall. Det meste er hvitt i dag..

Det er tydeligvis bratt nedenfor her, men hvor dypt er det? Ikke greit å se...Men er vel noen hundre meter...
Foto: Mareno. I ett og annet "lyst øyeblikk" i tåka, greide vi få et lite glimt av disse kule toppene som stakk opp. Mareno greide fange denne.

Foto: Mareno. Denne har fått sin plassering her. (Bilder av) Fjellene her ble nemlig brukt som bakteppe for Avatarfilmen(-e?).. (som jeg ikke har sett).  Catherine tar en liten "prøvesitt"!

Ser ut som denne brua ender i det totale intet her...

Vi hører et hyl (omtrent som meg på dansekveldene når fingrene mine glipper taket, eller når Gubben/andre skremmer meg), og Mareno sier at "det var (bare?) en som ikke hadde betalt, de heiv han utfor...".. Da neste hyl kom, så kom detfra Mareno: -Der for nummer to!". Hva kaller de slikt? Svart humor? Makaber humor, kanskje.. ;)

Naturens egen bro! Det er jo ganske kult, men kunne jo tenkt meg å få se den skikkelig...

I dette været var det slik jeg fikk se den fra avstand... (skimtes i tåkehavet i bakgrunnen), luft under (laaaaangt ned) og luft over.. Men vi gikk jo over den også. Uten å se så mye da heller.

 Foto: Mareno              Marenos versjon av samme motivet.

Fikk litt sånn buddisme-følelse her... Men vet ærlig talt ikke hva disse røde båndene har til hensikt. Skal vel bringe lykke eller noe slikt.

Så har vi jo noen broer i Europa hvor par låser fast hengelås, tegn på kjærlighet... Kina følger etter! (eller kanskje de var først?). Her henger også massevis av hengelåser... Mange nokså rustne, men også mange nye. Og etterpå så vi boder hvor man kunne kjøpe slike låser. Og også få gravert initialer, navn eller annet. Vel, vi er vel for gamle til slikt. Iallfall er det ikke like viktig for oss som for de unge, tenker jeg. Vi har vel vært gjennom nok i lag i våre snart 43 år sammen, til at vi greier oss uten "hengelås" så vi droppet den "utgiften"! :)  :)

Enda en "tradisjon" jeg ikke vet hva har til hensikt.. Hva vitsen er.. Hvorfor.. Hva det betyr. Men så flere steder at der det var et passe mellomrom i/under steinen ved siden av gangstien, så hadde folk stukket inn sånne passe biter av en kvist eller lignende... Disse er vel ca ti cm kanskje.. Det har helt sikkert en betydning, men jeg aner ikke hva..

Vi kommer ned til et lite "marked".. iallfall en del boder. Og toalett. Får beskjed om at vi skal møtes her om så og så lang tid.. Gå på do, handle, gjør hva du vil til så lenge..

Jeg titter på litt kunst mens gubben er på do. Nesten så jeg angrer at jeg ikke kjøpte noe her. Fantastiske arbeider i tre! :) En passe stor buddah hadde vært kjekt! :)

Så til Lunch.
Fremdeles er vi oppe i høyden. Det føles nok godt for de fleste å få sitte ned litt nå, og det skal nok smake med mat.

Så var det påmelding til showet i kveld. Det er en frivillig "utflukt", man kan slappe av på hotellet hvis man heller vil eller finne på noe helt annet på egen hånd. Men det virket som "alle" andre skal på showet, så vi gir etter og melder oss på. Mareno skriver oss opp, med klamme bak, og tilslutt et hjerte!
"Den var fin" var det en som uttalte. Mareno svarte at det var med tanke på betalinga (få meg til å betale). Hehe, jeg må nå bare si som Roger: "Korr tar du det fra?" :) Men æ syntes nu og at den var fin da <3

Etter lunch er det nye opplevelser oppe i høyden.. Først i buss i 25 minutter. Så ble vi blir fordelt i div personbiler med hver vår sjåfør. Så bærer det avgårde på akkurat slike veier som vi hadde hjemme før i tiden. Sånn ca 40 år siden. (ja, ser bort fra Nyjordveien da, for de som er kjent i Bø, men nå er jo den og blitt bra). Men bilene her er mye verre. Tror ikke det kan eksistere en eneste støtdemper..  de er nok avgått ved døden for flere hundretalls turer siden.. ;) :)

Men for oss nå er jo slikt gøy! Ikke hverdags å humpe på dette viset. Og uten sikkerhetsseler. Noe som resulterte i at Astrid dunket hodet i taket på de verste humpene. Der har jo jeg en super fordel, mye lenger til taket, haha! :)




Her kommer et lite klipp.. Vi kjørte i en sjuseter,  i baksetet satt Lille Mi, Astrid og Johan, Gubben og jeg i midtrekka, Rita satt foran ilage sjåføren. Morsom tur.

Et digert hull i veien og det ble kommentert at "faller du ned der så ødelegger du understellet..... -på bilen altså!... :) Denne veien er stengt på vinteren, det sier seg vel selv igrunnen :) 

Så ble vi satt av og fikk muligheten til å gå ned en til tider nokså bratt gangvei med mye trapper, til et utsiktspunkt lenger ned.. Jeg la trøstig i vei, Mareno fulgte på. Mareno som vet at jeg sliter med føttene og at det er mye lettere for meg å nedover enn oppover, tenkte tydeligvis etter ei stund at vi må jo gå samme vei tilbake, opp igjen... Han spurte om jeg hadde tenkt på at jeg skulle OPP igjen..? Ja, jeg hadde jo det, men jeg er jo så nyskjerrig på hva som er å se både på turen ned og på utsiktspunktet aller nederst.. Mareno kommenterte da bare tørt at: "Æ trur tåka ser akkurat likeens ut fra undersiden!"... Ja, korr tar han det fra? (ref: Roger) ;)

Lenger ned lurte Mareno på hvordan det hadde gått med han fallskjermhopperen som hadde landet i dette treet etter 400 meter under toppen.... 

Ja, det er omtrent som på de andre utsiktsplassene vi har vært i dag. Mest tåke, og man kan bare til tider skimte en topp eller to i bakgrunnen.

Veronica har en liten pustepause :)

Her kunnen man også få tatt bilde av seg, får det utskrevet og laminert i samme farta. Ikke det fineste "kontoret" kanskje, men virker som det duger til sitt bruk..(morsomt med den flasken under bordet.., men jeg vet jo ikke hva som er på den da). Strøm hit går i ledninger som for det meste ligger på bakken. Ikke særlig betryggende, men ..

Selvfølgelig finnes det spise/drikkesteder langs ruta. Virker som kineserene i dette området har en trend med å henge opp flasker på denne måten. Det så vi flere steder.

Her burde jeg vel brukt blits så fjeset ble synlig. Vi tok en liten avstikker på tilbakeveien for litt ekstra utsikt igjen, her så vi jo faktisk relativt bra den toppen der...
Joda, gubben fant også noe å fotografere..
Foto: Mareno
Så var det opp stigningen og alle etappene med trapper til der bilene stod og ventet på oss for å kjøre oss tilbake til shuttlebussen.

Filmklipp fra tilbaketuren i bil også. Her ser vi mer hull og bla de digre steinene som var falt ned i veien (som jeg ikke fikk filmet på tur til.. )

Shuttlebuss, liten gårtur og så ny shuttlebuss til gondolbanen vi skal ta  ned fra fjellområdet. Den er to kilometer lang. Egentlig ganske greit det, heis opp og gondol ned, så får vi testet begge deler.
Foto: Mareno


Foto: Mareno

 Her var det ingenting annet enn vi som satt i gondolen som var mulig å se.....

 Lenger ned klarte vi jo skimte ett og annet... Twin Peaks, mente Mareno..

Så er vi straks nede...  De er høye enkelte av de mastene som bærer godolene....

Ny shuttlebuss (eller var det to) før vi er tilbake i vår egen buss. Phu, mye bussbytter, men må man så må man!

 Vått og rått ja..


Så tilbake til byen og middag. Ettter midddagen er vel de fleste egentlig moden for å slappe av etter en lang dag i tåka, men da er det avgårde for å overvære showet vi har meldt oss på.

Stor og flott teatersal. Flott dekorert i taket, som jeg ikke har bilde av.. Vi hadde fått seter på rad 10, ganske langt fram altså. Det hele startet med en halv times auksjon. Noe vi ikke visste skulle skje, og alt var på kinesisk, så vi benyttet muligheten til å småduppe... Men fikk med oss ho dama som bød på et kalligrafibilde flere ganger. Gubben hennes var ikke særlig fornøyd på slutten, mente vel det ble for dyrt, han satt og kjørte albuen i siden på henne når når hun høynet.. Tror ikke stemningen var helt god etterpå, hun fikk nemlig tilslaget.. :)

Vel, så startet showet. Som vanlig vet man jo ikke hva som kommer, og nårtid, så det å skulle filme i rette øyeblikk er vanskelig. Kan jo ikke filme uhemmet heller, er jo begrenset hvor myelagringskapasitet man har.

Men her kommer noen klipp jeg tok, som kanskje kan gi et lite bilde. For de som gidder se gjennom, og ikke minst for de som ikke var der (Line!) Ganske flott lysshow i tillegg til mye flott og også tildels spektakulær "gymnastikk.




 
Etter showet på scenen var det fortsettelse ute. Nå var endelig regnet stoppet, så det gikk helt fint å stå i trappen og se på. Har ikke verken bilde eller film av han som balanserte på "knivseggen".

Vet ikke hvor mye jeg liker sånne "manndomsprøver" som å gå på glødende kull (som de også gjorde), eller å bære 6-7 mann og tunge bjelker på brystet/kroppen slik som her.

Men så var det over, tilbake til hotellet for å pakke (videre i morgen) og ta kveld.
På hotellet igjen ca 2330. Da vi skulle inn på rommet satte Mareno billettkortet til fjellet i døra.. (kortet til høyre). Men litt lettere å ta feil med dette enn med det hvite som han brukte i morrest! Tror han snart går meg en høy gang! :)

Nevnte vel at sengene, eller madrassene, var så harde. Teppet i gangen på hotellet var antakelig mykere enn sengene. Det føltes iallfall slik når man gikk på det. Skikkelig tykt altså! Senga derimot gav meg vondt overalt sist natt. Men det var jo to senger. Ganske så mye bredere enn ei vanlig enkeltseng. Og to nokså brede dyner. Jeg tok ene dyna, bretta den i to på langs, la den på "mi side" av den senga som gubben allerede lå og snorka i, la meg selv oppå og så delte vi den andre dyna. Det ble ikke perfekt, men adskillig bedre enn forrige natt. Så da satser jeg på litt søvn i natt. Natta! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar